Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvođenje reda

'Liste čekanja smanjene do 50 posto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je da su liste čekanja u pojedinim bolnicama u svega mjesec i pol dana od donošenja mjera za njihovo suzbijanje, smanjene između 30 i 50 posto, te da je za to vrijeme kontaktirano 2.135 pacijenta koji su usmjereni ili u druge bolnice ili su dobili termine za svoje pretrage,

MiIinović se simbolički uvrstio u Nacionalnu listu čekanja za operativne i dijagnostičke postupke u KBC Zagreb te time otvorio jedinicu za centralno naručivanje na operativne i dijagnostičke postupke u toj najvećoj hrvatskoj bolnici.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Liste čekanja Porazno: Na MR za jednu, na operaciju kuka za nekoliko godina

Od više do 2.000 pacijenta na pretrage u privatne poliklinike prebačena su 742 pacijenta, dok su ostali zbrinuti u bolnicama, pa ministar ističe kako je najveća preraspodjela pacijenata učinjena upravo u javnom zdravstvu. 'Bilo je i onih koji su rekli da će svoju operaciju čekati još mjesec dana i obaviti je na Rebru', rekao je ministar.

>> 'Neće biti nestašice lijekova'

>> 'Cilj vlade su jasne liste čekanja'

>> 'Nije sve bajno, ali ne treba blatiti zdravstvo'

>> Milinović: Pacijenti će na MR i CT pretrage ići kod privatnika

Jedinice za centralno naručivanje otvaraju se ovih dana i u drugim bolnicama, a na njih će se putem e-maila ili faksa, osobno ili putem liječnika opće medicine, moći prijaviti svaki pacijent kojemu je potrebna neka operacija ili dijagnostički postupak.

'Ovdje na Rebru postoji mogućnosti prijave na 200-njak punktova u bolnici koji su informatički povezani. Postupak prijave i dobivanje termina traje do dvije do tri minute. Prilikom prijave pacijent ne treba imati uputnicu već se ona donosi prije operacije. Mislim da smo time učinili veliku stvar za promjenu percepcije o korupciji u zdravstvu', ocijenio je Milinović.

Objedinjenu Nacionalnu listu čekanja kontrolirat će posebni odjel za to osnovan pri Ministarstvu zdravstva, koji će pacijente, bude li to zbog dugog čekanja na neki postupak potrebno, preusmjeravati u druge zdravstvene centre gdje nema čekanja.

Riječ je o sedam operacija ili pretraga na koje se najduže čekalo, a prve su uvrštene u Nacionalnu listu čekanja - pregledi CT-om i MR-om, ugradnja srčanog stenta, kardiokirurgija, operacija srca, ultrazvuk srca te operacija kuka. Milinović je podsjetio da je osnivanje Nacionalne liste čekanja pri kraju, iako je ona trebala biti uspostavljena do Nove godine.

'U nekim bolnicama još postoje otpori da projekt skroz zaživi i zato poručujem ravnateljima koji ne daju jasne i točne podatke da od 1. siječnja iduće godine neće moći fakturirati ni jednu pretragu i operaciju, ako neće biti predbilježena na Nacionalnoj listi čekanja', poručio je Milinović.

Posjetio je također da će ravnateljima koji do Nove godine probiju limite radi smanjenja liste čekanja, biti plaćeni dodatni trošak, a novim prijedlogom reforme ti će ravnatelji biti dodatno financijski stimulirani.

Prema dosadašnjim podacima Ministarstva, u oprtopedskoj bolnici u Lovranu na endoprotezu kuna čekalo je 1.215 pacijenta, a danas ih na listi ima 800, pri čemu je u dva mjeseca napravljeno oko 250 operacija više.

CT i MR u Rijeci se čekao između četiri i šest mjeseci, a trenutno nešto više od mjesec dana. Operacija kuka na ortopediji na Šalati čekala se dvije godine i devet mjeseci, a danas se može doći na red za nešto duže od šest mjeseci.

U vukovarskoj bolnici nema više liste čekanja za CT, zadarska bolnica je smanjila svoju listu čekanja za 20-30 posto, a KB Dubrava za 20 posto.

'Na ugradnju stenta u Rijeci je čekalo 810 ljudi, danas 400, a uvjeravaju me da će do Nove godine ukinuli čekanje na ugradnju stenta', rekao je Milinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene