Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nije sve bajno, ali ne treba blatiti zdravstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović odbacio je danas izjave saborskog zastupnika SDP-a Miranda Mrsića o lošem stanju u zdravstvu izrečene tijekom jučerašnje saborske sjednice, ustvrdivši kako Mrsić iznosi laži kojima vrijeđa 70.000 zaposlenih u zdravstvu.

Milinovića je naročito pogodila Mrsićeva izjava da u nas 'onaj tko nema novaca za liječenje može umrijeti' pa je na konferenciju za novinare u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje pozvao i SDP-ova zastupnika, koji se tamo nije pojavio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispiti na trošak Sabora Sabor: Osposobljavanje po Mrsićevu modelu za devet osoba Slika nije dostupna Dani EU Što mladi mogu očekivati ulaskom u EU?

'Žao mi je što nismo ukrstili rukavice snagom argumenata a ne snagom demagogije', rekao je Milinović te nabrojao niz mjera koje je njegovo Ministarstvu poduzelo za saniranje stanja u zdravstvu.

Demantirao je Mrsićeve izjave o visini dospjelog duga, podsjetivši kako je uvođenjem novih mjera dospjeli dug smanjen s 2,3 milijarde kuna na 1,6 milijardu kuna, a umjesto pada usluga bolnice su u prvih osam mjeseci obavile 200.000 usluga više, dok je broj hospitalizacija povećan za oko 4.000. 

>> Milinović: Dug zdravstva smanjen za 250 milijuna kuna

Podsjetio je na ove godine dvostruko veći proračun za tzv. skupe lijekove i uvođenje kraćih rokova za njihovu nabavu. Pacijenti ih sada, umjesto da čekaju tri mjeseca, moraju dobiti u roku sedam dana.

Komentirajući Mrsićeve tvrdnje da se, s ciljem smanjena listi čekanja, dio proračuna HZZO-a prelijeva u ruke privatnika, Milinović je rekao da će od toga imati koristi 3.000 ljudi.

Dva milijuna kuna za tu namjenu manji su od marže koju pojedini privatnici od HZZO uzmu za nabavu skupog lijeka za šestero djece, rekao je Milinović aludirajući na privatnu tvrtku Mrsićeve supruge. 

>> Milinović: Pacijenti će na MR i CT pretrage ići kod privatnika

Ministar također navodi da je HZZO, primjerice, pretragu magnetskom rezonancom prije dogovora s privatnim osiguravateljima tu uslugu plaćao 4.000 kuna, a sada plaća 1.000 kuna.

'Ima li tko normalan da to ne podrži', upitao je ministar dodajući kako u hrvatskom zdravstvu 'nije sve bajno' ali neće dopustiti da ga se neopravdano blati.

Zatražio je stoga od Mrsića ispriku zbog neistina koje je iznio, a SDP pozvao da se ogradi od istupa svojeg zastupnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene