Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Cilj vlade su jasne liste čekanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donošenje jasnih i transparentnih listi čekanja u hrvatskim bolnicama jedan je od odlučnih poteza Vlade koji bi trebao pridonijeti promjeni percepcije o hrvatskom zdravstvu, istaknuo je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović na današnjoj konfereciji za novinare.

Najavio je otvaranje posebnog ureda u svakoj bolnici u kojem će pacijent moći naručiti potrebnu dijagnostičku pretragu ili operativni zahvat, te odlučiti gdje će to obaviti - u toj bolnici ili nekoj drugoj gdje ne mora čekati, a koja će mu biti preporučena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjene Mrsić mijenja mirovinski sustav, hoće li dići minimalac? Slika nije dostupna Opušteni razgovor na GSV-u Cijene goriva divljaju, ministri proučavaju imaju li iste kravate

Bolnice su ovih dana dostavile Ministarstvu zdravstva svoje planove za smanjenje listi čekanja na zahvate na koje se najduže čeka.

Tako u KBC-u Zagrebu do prosinca namjeravaju ukinuti čekanje na pretragu CT-om, a u KB-u Sestara milosrdnica uvode rad subotom te listu čekanja na CT do Nove godine namjeravaju smanjiti 30 posto. U KB-u Osijek pak 30 dana čekanja žele do kraja godine svesti na 20 dana.

Kada je riječ o pretragama magnetskom rezonancom, u KBC-u Rijeka uvode 10 smjena tjedno, a u zadarskoj bolnici popodnevne smjene kako bi se smanjila lista čekanja od 2,5 mjeseca.

U riječkom KBC-u čekanje na ultrazvuk srca namjeravaju do kraja godine smanjiti za 50 posto, a iz karlovačke bolnice poručuju da mogu prihvatiti pacijente iz drugih bolnica budući da se tamo na ultrazvuk srca čeka osam dana.

Ugradnja srčanog stenta u Rijeci obavljat će se subotom, tako da namjeravaju do Nove godine ukinuti svako čekanje na taj zahvat, dok je plan dubrovačke bolnice smanjiti listu do kraja godine za 15 do 20 posto.

Milinović je na konferenciji ponovio da će svakoj bolnici koja zbog smanjenja listi čekanja probije sadašnji limit, takav trošak biti potpuno podmiren. 

Mrsić: Milinović laže kad tvrdi da lažem

SDP-ovac Mirando Mrsić odbacio je danas tvrdnje ministra zdravstva Darka Milinovića koji ga je optužio da je lagao iznoseći u Saboru podatke o lošem stanju u sustavu zdravstva.

'Ministar Milinović laže kad tvrdi da lažem', uzvratio je Mrsić Milinoviću, na izvanrednoj konferenciji za novinare u Saboru, sazvanoj odmah po završetku konferencije na kojoj je Milinović odbacio njegove tvrdnje o visini dospjelog duga.

'Sinoć sam u raspravi iznio točne, istinite i službene podatke za prvih šest mjeseci ove godine, a Milinović je iznio podatke za osam mjeseci', rekao je Mrsić.

Milinovića je prozvao i da zloupotrebljava statistiku. "Ministar je vezan lancima statistike, ali ona neće pomoći pacijentima, ma koliko ju zloupotrebljavao", rekao je Mrsić, ocijenivši da pacijentima može pomoći samo opsežna reforma zdravstva.

Ocijenio je da je za tu reformu potreban nacionalni konsenzus, 'a ne sukob koji Milinović pokušava inicirati'.

Osvrnuo se i na Milinovićeve izjave da su 'dva milijuna kuna za skraćenje lista čekanja manji od marže koju pojedini privatnici od HZZO uzmu za nabavu skupog lijeka za šestero djece', čime je Milinović aludirao na Mrsićževu suprugu.

'Tvrtka moje supruge jedna je od 300 u Hrvatskoj koje se bave uvozom lijekova i nema smisla spominjati ju', rekao je Mrsić, dodajući da ministar u nedostatku argumenata spominje njegovu suprugu, iako ona posluje zakonito, a njezina tvrtka nema veze s Mrsićevim pacijentima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene