Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"mora otići iz vlade"

Je li Berošu "odzvonilo"? Dio saborskih zastupnika već drugi put traži njegovu smjenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke liberalno-lijevog spektra prikupile su 32 potpisa i u saborsku proceduru već drugi put uputile prijedlog za pokretanje povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Stranke liberalno-lijevog spektra, predvođene Klubom Zeleno-lijevog bloka, prikupile su 32 potpisa i u saborsku proceduru već drugi put uputile prijedlog za pokretanje povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu zbog, kako kažu, niza afera u sektoru koji vodi.

U obrazloženju zahtjeva za opozivom ministra, koji će predstaviti na konferenciji za novinare, navode da ministar mora otići iz Vlade zbog slučaja Mirele Čavajde, odnosno, nedostupnosti prekida trudnoće uz medicinsku indikaciju nakon 22. tjedna trudnoće.

Usto, kao problem u Beroševu resoru vide i nedostupnost prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća, s naglaskom na priziv savjesti na koji se poziva čak 58 posto svih ginekologa i ginekologinja, a čak u 6 od 29 javnih bolnica u Hrvatskoj, koje s HZZO-om imaju ugovorenu uslugu prekida trudnoće na zahtjev, nijedan ginekolog ne želi raditi prekid trudnoće zbog priziva savjesti.

Pročitajte i ovo Liječnici: Ilustracija - 2 Promjene u zdravstvu Udruge pacijenata opet nisu uključene u Beroševu reformu: "To već samo po sebi govori da od ove reforme neće biti ništa"

Pročitajte i ovo Ilustracija A USTA PUNA DEMOGRAFIJE Za samo pet godina bit će još 24 posto liječnika manje: Je li Vlada svjesna što to zapravo znači?

Ministru Berošu u politički krimen lijeva oporba stavlja i slučajeve Medikol te istragu USKOK-a vezanu uz poslovanje s tvrtkom Cuspis, koja je od Ministarstva zdravstva naplatila 2,75 milijuna kuna za rad na nadogradnji dva informatička sustava te naplatila 6750 radnih sati u samo 12 dana što bi značilo da je svaki od pet djelatnika Cuspisa radio 112 sati dnevno.

Problematičnim smatraju i slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića zbog nesavjesnog liječenja i javnog iznošenja povijesti bolesti, medicinske dokumentacije i imena pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik te zbog njegovih višekratnih ispada u alkoholiziranom stanju, uz prijetnju pištoljem.

Oporba smatra da je Beroš također podbacio u borbi protiv pandemije koronavirusa, u kojoj je u Hrvatskoj umrlo gotovo 16 tisuća osoba, kao i zbog toga što je samo 55 posto građana primilo obje doze cjepiva što nas po broju cijepljenih građana svrstava na samo dno Europske unije, pri čemu su s manje cijepljenih na 100 stanovnika samo Bugarska i Rumunjska.

U zahtjevu za smjenom ističu i sumnjive transplantacije na KBC-u Zagreb, za što Beroš navodi da je riječ tek o 'eventualnim proceduralnim propustima i da uočene nepravilnosti nisu značajne'.

Zamjeraju mu i izostanak reforme zdravstva, pa upozoravaju da se "dugovi u zdravstvu se gomilaju, dugovi prema veledrogerijama rastu, rastu i liste čekanja, bolnice su zapuštene i neobnavljane, zdravstveno osoblje nezadovoljno uvjetima rada odlazi u inozemstvo ili privatni sektor, a pacijenti su sve češće primorani pomoć tražiti i skupo platiti u privatnom sektoru ili inozemstvu".

Uz Zeleno-lijevi blok, zahtjev su potpisali iz SDP-a i manjih lijevo-liberalnih klubova, dok su iz najvećeg oporbenog kluba Socijaldemokrati potpisali samo Rajko Ostojić i Matko Kuzmanić.

Nakon uvrštenja u dnevni red, Vlada ima osam dana da se očituje o zahtjevu, a rasprava u Saboru se mora održati u roku od 30 dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene