Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto rješenja, novi problem?

Liječnike razljutila Beroševa reforma: "Ovo bi moglo izazvati veliku pobunu"

Aktualno Galerija Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 3 Bolnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica - 4 Galerija 1/4 >>
Zadovoljstvo i djelatnika i korisnika trebalo bi biti na trebalo na prvom mjestu zdravstvenog sustava. Međutim, ni korisnici ni zaposlenici, čini se, nisu zadovoljni. Da bi udovoljio jednima, ministar zdravstva Vili Beroš je najavom zabrane rada kod privatnika razljutio druge.

Doktor Igor Šegović ravnatelj je bolnice u Čakovcu. Prema postojećem zakonu, ni on ni njegov zamjenik i pomoćnik ne smiju raditi privatno. Ministar Vili Beroš sada predlaže da se to zabrani i predstojnicima klinika i pročelnicima zavoda.

"U bolnici Čakovec imamo tri službe tako da imamo tri pročelnika. U ovom trenutku samo jedna pročelnica službe radi dodatno tako da u mislim da ne bih imao problem, ali opet ovisi o tome do koje razine bi se ta zabrana spuštala", rekao je Šegović.

Novinarka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je i s nekim predstojnicima klinika koji se protive ovom prijedlogu, ali oni nisu htjeli stati pred kameru. Ipak, iz vrha jedne bolnice poručuju da bi ovo moglo izazvati veliku pobunu.

Pročitajte i ovo Alenka Hošnjak iz PU međimurske Nesreća u Štefancu Dijete s teškim ozljedama i dalje u bolnici, vozač otprije poznat policiji. Traži se kamiondžija

Pročitajte i ovo Informer: Zeleno imanje na Krku - 9 Problemi s birokracijom Lijepa, uspješna i mirisna poduzetnička priča s Krka: "Posla ima, ali uživamo u svakom trenutku"

Što se tiče ostalih zdravstvenih djelatnika, u tijeku je dopuna pravilnika. Iz Hrvatske liječničke komore smatraju da je sadašnji pravilnik dobar i da ga ne bi trebalo mnogo mijenjati.

"Mi smo u Hrvatskoj već dva puta imali potpunu zabranu dvojnog rada, odnosno potpuno odvajanje javnog rada od privatnog rada liječnika. To nije rezultiralo pozitivnim učincima u sustavu zdravstva, dapače dovelo je do toga da određeni broj vrhunskih stručnjaka otišao raditi samo privatno", rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Pacijent na prvom mjestu?

Ministar Beroš najavljuje da će se trebati odrediti kako i pod kojim uvjetima liječnici iz javnog zdravstva mogu dio slobodnog vremena raditi privatno.

"Stanje lista čekanja za preglede i medicinske zahvate traži od nas da se dodatno organiziramo na svim razinama kako bismo pacijentima omogućili kvalitetne medicinske usluge u što je moguće primjerenijem vremenu", rekao je ministar.

Iz udruge pacijenata poručuju da pacijent uvijek treba biti na prvom mjestu.

"Osobe na rukovodećim pozicijama su imenovane ili politički ili pod utjecajem nekih drugih lobija i imaju silno veliku moć. Stoga ne vjerujem da će dati otkaze. Njihova pobuna pokazuje da im interes pacijenata nije u fokusu, nego njihova vlastita korist i dobit", rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva PROMJENE I U BOLNICAMA Beroš najavio reformu zdravstva: ''Vraćamo se na postavke Andrije Štampara''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEKUJE POBJEDU HDZ-A Čović: Hrvati u BiH izloženi pokušaju majorizacije i na to smo morali odgovoriti

Oni koji rade u zdravstvu svjesni su da je sustav daleko od idealnog i da nešto pod hitno treba mijenjati za dobrobit pacijenata.

"Ako dođete k nekom liječniku privatno u zdravstvenu ustanovu, on vas može transferirati k sebi u bolnicu pa onda preskočite nekoga tko je na listi čekanja i prije dođete na red. Te situacije su nedopustive", rekao je Šegović.

"Pacijenti se žale, ali ne žale se pismeno. Rijetko tko se usudi ostaviti pismeni trag o tome, ali usmeno svašta čujem. I kad vas na cesti pacijent zaustavi zna reći: 'Bio sam kod nekog privatno pa mi je rekao da dođem u bolnicu ili sam došao u bolnicu pa mi je rekao da ću na red prije doći ako odem kod njega privatno", dodao je.

Negativnih primjera ima uvijek i svugdje, ali ovo niti jedan pacijent kojemu je potrebna liječnička pomoć ne bi trebao čuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene