Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Lijepa naša' i minuta šutnje za Ivicu Račana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas se komemoracijom oprostio od Ivice Račana, bivšeg premijera i SDP-ovog saborskog zastupnika u svih pet saziva Sabora.

Komemoraciju je otvorio predsjednik Sabora Vladimir Šeks, intoniranjem hrvatske himne "Lijepa naša" i odavanjem počasti minutom šutnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće biti Dana žalosti zbog Račanove smrti Slika nije dostupna Sućut kardinala Bozanića povodom smrti Ivice Račana

"Ivice, ti si svoj životni put završio, ali si ga ispisao odgovorno i
čestito prema svojim najbližima, prijateljima i Domovini", rekao je Šeks.

Od Račana su se oprostili i potpredsjednici Sabora Mato Arlović i Vesna Pusić.

Arlović je kazao da je Ivica Račan bio veliki čovjek, državnik i
povijesna osoba koja je obilježila modernu hrvatsku povijest i
ostavila neizbrisiv trag u nacionalnom pamćenju hrvatskog naroda. 

Prisjetio se i da je Račan predsjedavao prvom koalicijskom vladom koja je, kaže, otvorila Hrvatsku prema svijetu i povela je prema europskim integracijama.

"S tom Vladom Ivica Račan postavlja temelje unutarnjeg i međunarodnog položaja kojeg danas Republika Hrvatska slijedi, razvija i uživa u Europi", rekao je Arlović.

Pored govornice u Velikoj vijećnici postavljen je stol s Račanovom slikom s crnom trakom i buket ruža.

Dirljiv oproštaj u Lisinskom

U Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu s početkom u 11 sati, jučer je održan komemorativni skup u čast Ivici Račanu. Ivicu Račana najuža obitelj i prijatelji ispratili su na zagrebačkom Krematoriju u poslijepodnevnim satima bez govora i uz intoniranje tri njegove omiljene pjesme.

Bivšeg šefa SDP-a prisjetili su su se brojni domaći i strani politički uglednici, kao i predsjednik Mesić, predsjednik Sabora Šeks i premijer Sanader.

Od stranih gostiju, došli su bivši njemački savezni kancelar Gerhard Schröder, bivši predsjednik Republike Slovenije Milan Kučan, potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić, predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik SDP-a Crne Gore Ranko Krivokapić.

>> Obitelj i prijatelji ispratili Ivicu Račana na Krematoriju

>> Gerhard Schroeder o Ivici Račanu

>> Neće biti Dana žalosti zbog Račanove smrti 

>> U Knjizi žalosti Račan opisivan kao pošten

>> Sve vijesti nakon Račanove smrti

>> Sjedište SDP-a posjetila strana izaslanstva

Također, došao je i Luis Ayala, glavni tajnik Socijalističke internacionale.

Komemoracija je bila otvorena svim građanima, a okupljenima se obratila zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, predsjednik Stjepan Mesić, bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, bivši njemački savezni kancelar Gerhard Schroeder i saborski zastupnik SDP-a dr. Antun Vujić.

Iz zagrebačke Policijske uprave javljaju kako se zbog dolaska stranih delegacija preko Zračne luke Zagreb i autobusa sa članovima stranke iz cijele Hrvatske mogu očekivati veće prometne gužve na području Zračne luke, Velike Gorice i šire zone Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene