Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve češće

Zgroženi policijskom odlukom o napadu na liječnicu: ''Mislimo da je to pogrešno, da se radi o lošoj poruci''

Aktualno Galerija Anonimne prijetnje Anonimne prijetnje Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Luetić Krešimir Luetić Foto: DNEVNIK.hr Alen Protić Alen Protić Foto: DNEVNIK.hr Prijetnje liječnicima - 1 Prijetnje liječnicima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zavod za javno zdravstvo Galerija 1/8 >>
Napadi na liječnike sve su učestaliji. Posljednji se dogodio u Bjelovaru na prosvjedu protiv cjepiva i mjera. No, organizatorica tog prosvjeda je zaradila optužni prijedlog, za koji liječnici smatraju da je - preblaga mjera.

Bjelovarsku liječnicu na izlasku s radnog mjesta verbalno su napali i vrijeđali okupljeni prosvjednici. ''Zgroženi smo slučajem iz Bjelovara. Tražili smo od bjelovarske policije postupanje, kriminalističko istraživanje i podizanje kaznene prijave. Mišljenja smo da se radilo o kaznenom djelu'', ističe predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić za Dnevnik Nove TV.

Policija pak misli drukčije. Kazneno djelo pronašli su tek u komentarima na portalu, a napadnuta liječnica trebala bi pokrenuti privatnu tužbu, što ne želi. Prosvjednici će tako zaraditi tek prekršajne prijave za narušavanje javnog reda i mira i za neprijavljivanje prosvjeda.

''Mislimo da je to pogrešno, da se radi i o lošoj poruci prema svim takvim izgrednicima. Zapravo postavljamo pitanje što se treba dogoditi da bi se događaj okarakteriziralo onako kako to zakon propisuje'', napominje Luetić.

Od početka pandemije mnogi su liječnici bili meta, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Prijetnje su dobili i gotovo svi članovi Stožera. Neki su počinitelji, doduše, i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, no to su iznimke. Epidemiolog Venus od brojnih je prijetnji prijavio tek jednu.

''To je kad sam bio nazvan s prepaid broja, dakle kartice kojoj se ne može ući u trag, gdje su mi spomenuta djeca. Što je rezultiralo time da sam ih morao na izvjesno kratko vrijeme izmjestiti iz stana i preseliti na drugu lokaciju'', prisjeća se predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa Miroslav Venus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUČNJAVA ISPRED ESPLANADE Petraču slomljen zglob, Sliško na sudu: ''Žao mi je. Bilo je u samoobrani, nisam imao zle namjere''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bilo je i drugih napada Zagrebačka policija: Napad u studentskom domu ne dovodi se u vezu s navijačkim nasiljem

U nekoliko gradova oko bolnica su se pak pojavili plakati koji su uznemirili sve zdravstvene radnike. ''Jednostavno ne možete vjerovati da se to može dogoditi nakon dvije godine mukotrpnog rada svih medicinskih djelatnika za borbu za svaki život. Čovjek se osjeća kao da vadi utopljenika iz mora, a netko vas udara štapom po leđima'', priznaje Alen Protić, voditelj Centralnog respiracijskog centra KBC-a Rijeka.

U Sindikatu liječnika zgranuti su što na slučaj iz Bjelovara nitko nije reagirao. Nedopustivo je, kažu, da liječnici strahuju za svoj život, i to dok spašavaju tuđe. I cijepljene i necijepljene. 

Više o napadima na liječnike pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene