Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici splitske bolnice spremaju tužbu! Nakon godišnjeg odmora dobili su i do 3 i pol tisuće kuna manju plaću. I to zbog, kako kažu - krivog obračuna plaće. Otvoreno pismo ravnatelju pisale su i medicinske sestre i to zbog loših uvjeta rada, ali i sve nižih primanja. U sve je upućen i ministar koji sada čeka nalaz inspekcije.


Zbog godišnjeg odmora doktor Bota dobio je tri i pol tisuće kuna manju plaću. 'Svi imaju prekovremene sate. Svi imaju dodatke zbog specifičnosti posla, a oni kad obračunavaju plaću - obračunavaju po satnici, a u satnici nema ni jedan od tih dodataka i nema ni jedno od tih dežurstava. Zato su svima za vrijeme godišnjih odmora plaće drastično pale', kaže dr. Božo Bota.

Vezani članci Policija, ilustracija Muškarac fizički napao zaštitare jer mu nisu dali da uđe u zgradu bez maske Koronavirus, ilustracija - 3 Ovako izgleda trenutak kad pacijentu kažu da mora na respirator: "Ljudi u tim trenucima teško dišu, ne mogu baš razgovarati..."

Slična situacija je i s medicinskim sestrama. Smatraju da nisu dovoljno vrednovane, a rade nadljudskim naporima. 'Postoji dežurstvo koje trenutno nije ni zakonski regulirano, ali ga se provodi na način da pojedine kolegice po operacijskim dvoranama rade 24 sata, ali se prikazuje da rade 8 sati redovno i 16 sati kao dežurstvo', kaže Katica Kukoč, medicinska sestra, zamjenica šefice Sindikata.

Protiv Zakona o reprezentativnosti: 'Stanje je alarmantno'

Sanacijski upravitelj na ovu temu je bez komentara, a ministar čeka rezultate. 'Čekam izvještaj od radne inspekcije Ministarstva rada i mirovinskog sustava da točno vidim o čemu se radi. Nastojat ćemo da to ne ide sudskim putem nego da se ono što je pošteno odrađeno - pošteno i plati', kaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Doktor Bota ima 38 godina radnog staža. Mjesečno je radio i po 250 sati. Svaki treći dan dežurao. I ništa mu, kaže, nije bio problem za pacijente, ali sada vidi da se stvari mijenjaju. 'Radi ovakvog maćehinskog odnosa, dakle nepoštivanja čak ni zakona koje je ova država donijela - mnogi liječnici osobito srednje generacije planiraju i odlaze izvan Hrvatske i nikoga u ovoj politici nije briga tko će liječiti naše pacijente', dodaje dr. Bota.

Ukoliko budu utvrđene nepravilnosti u bolnici, poduzet će se mjere - u skladu sa zakonom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju