Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne izlazite na vrućinu!

Liječnica objasnila zašto toplinski udar može biti poguban za zdravlje: "Neki se suncu izlažu u najgore doba". Stigli savjeti za gledanje utakmice na otvorenom

Vrhunac prvog ovogodišnjeg toplinskog vala bliži se svom kraju. Iako zdravstvene ustanove i stručnjaci već danima ponavljaju iste savjete i upute kako sačuvati zdravlje tijekom vrućina, mnogi ih se i dalje ne drže. Provjerili smo koliko je toplinski udar zaista opasan.

Dovoljan unos tekućine, najbolje vode, lagana i prozračna odjeća, lagana i nezačinjena prehrana, izbjegavanje izlaska od 10 do bar 16 sati – osnovne su smjernice za preživljavanje tijekom velikih vrućina.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Ilustracija Toplinski val u SAD-u Liječnici pacijente drže u vrećama za leševe punim leda

Toplinski val, prvi ove godine, zahvatio je još krajem prošlog tjedna cijelu zemlju. Hitne pomoći imaju posla – samo jučer u Zagrebu je zbog toplinskog udara tim hitne medicinske pomoći intervenirao 21 put, bilo je 18 posto više poziva građana. Najčešće su zvali stariji sugrađani.

Predsjednicu Koordinacije obiteljske medicine dr. Natašu Ban Toskić pitali smo zbog čega toplinski udar predstavlja toliku opasnost za zdravlje.

"Ovaj toplinski val nastupio je vrlo naglo. Općenito, toplinski val osobito je opasan za ljude starije životne dobi, malu djecu i kronične bolesnike s bolestima srca i pluća, kao i dijabetičare", upozorava liječnica.

Najveća opanost je dehidracija

Naglašava kako najveća opasnost prijeti od dehidracije, ali i utjecaja na sposobnost organizma da sam regulira tjelesnu temperaturu.

"Zato je naglasak na izbjegavanju topline i UV zračenja. Treba izbjegavati direktnu izloženost i stoga ne izlaziti u razdoblju od 10 sati ujutro do 17, pa i 18 sati poslijepodne, nadoknaditi gubitak tekućine i koristiti zaštitni UV faktor. Kronični bolesnici moraju nastaviti uzimati propisanu terapiju. Dakako, ne smijemo zaboraviti niti epidemiološke mjere koje su aktualne, treba izbjegavati velike gužve na ulicama jer unatoč ljetnom vremenu i želji za okupljanjima ne trebamo zaboraviti da u blizini postoji opasnost od prijenosa COVID-19 infekcije", savjetuje Ban Toskić.

Slaže se da dio građana i dalje ne sluša savjete te se izlaže suncu u najtoplijem dijelu dana. Nerijetko to budu upravo stariji sugrađani.

"To je jedna pojava koju pratimo oduvijek. Pacijenti ljeti dolaze u poslijepodnevne smjene već u 13 sati, mi ih pokušavamo individualno educirati, objasniti im, ali iz doista neobjašnjivog razloga nismo u tome baš uspješni. Upozorenja se mogu čuti i s televizije, ali nekako ta svijest još uvijek nije na razini koja bi nas zadovoljila", kaže dr. Ban Toskić.

Temperaturu diže i navijačka groznica

A večeras će biti još sparnije i još toplije zbog navijačke groznice.

Davorka Muškardin, liječnica Hitne medicinska pomoći u Zagrebu, uputila je navijačima nekoliko savjeta.

''Treba znati da konzumiranje alkohola potiče izlučivanje tekućine pa je mogućnost dehidracije veća. Preporučujem onima koji će uzimati alkoholna pića uzmu i veću količinu bezalkoholnih i negaziranih pića'', rekla je. Savjetuje i primjereno odijevanje, odnosno nošenje prozračne i lagane odjeće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene