Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjevan i zahtijevan zahtjev

Odaberi ije ili je, sigurno ćeš pogriješiti: Čini li vam se da je hrvatski prekompliciran?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pri određivanju refleksa jata, odnosno pišemo li ije ili je najbolja nam je pomoć upravo naš sluh. Ako pak ne čujemo najbolje razliku između dugoga i kratkoga sloga, postoje jezična pravila kojih se možemo držati, a nekad jednostavno moramo zapamtiti kako se neke riječi pišu.

Znamo još iz osnovne škole da se pridjevima koji u svom osnovnom obliku imaju ije u komparativu i superlativu slog krati. Tako od lijepog dobijemo ljepšeg i najljepšeg, a smiješan postaje smješniji i najsmješniji.

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik LEKTORSKI DNEVNIK Visok, višlji, najvišlji: Koja je najoptimalnija razlika u visini između žene i muškarca?

Naučili smo i da sve izvedenice od riječi mjera, mjesto i sjesti imaju je bez obzira na kratki odnosno dugi izgovor sloga. Mjeriti, zamjerati, polumjer; namještaj, premještati, mjestašce; predsjednik, sjedalo i zasjedanje – sve se to piše s kratkim refleksom jata. Tako se u pismu mogu poklopiti riječi koje različito izgovaramo, recimo namještaj i namještati: Namještaju stolove tako da odgovaraju ostalom namještaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Piše li se ije ili je? Zapamtite ove tri riječi i znat ćete ih pisati još barem pedeset

No ima i primjera koji se razlikuju upravo po ije i je, tako u jednoj rečenici možemo naći vrlo slične riječi.

  • Šef odjela kupio je nova odijela.
  • Na klupi sjedi sijedi čovjek.
  • Svjetleći natpisi privlače nas svijetleći.

Naravno, iz konteksta ćemo shvatiti značenje svake riječi, a ako ih znamo pročitati s pravilnim naglaskom, onda tek nema problema. Ipak, navest ćemo neke primjere koji mogu zbuniti, a koje je dobro zapamtiti.

Zbrka sa zahtjevnim zahtjevima

Katkad se možemo naći u problemu dok pišemo imenice i glagole istoga korijena jer se razlikuju samo u tome imaju li ije ili je. Male promjene s vremenom nas uvelike promijene. Imenice promjena, izmjena, pobjeda, ozljeda u svim svojim oblicima imaju kratki slog, dok glagole promijeniti, izmijeniti, pobijediti, ozlijediti bilježimo s ije.

Ima i suprotnih primjera, u kojima je glagol s kratkim slogom, a imenice i pridjeve istoga korijena s ije. Kad nam nešto zapovjedi (glagol), mi slušamo njegove zapovijedi (imenica). Ispovjedi se (glagol) i napiši svoje ispovijedi (imenica).

Ilustracija Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Pridjev zahtjevan upravo je takav kako mu ime govori i u jezičnom smislu. Reći ćemo da je onaj tko puno zahtijeva zahtjevan, ali ako je postavljen zahtjev, onda je taj zahtjev zahtijevan. Glagol pak uvijek ima ije: zahtijevatizahtijevao sam, zahtijevam, zahtijevat ću, zahtijevajte

Sijedi čovjek sjedi i sijedi

Nije isto ako napišemo da netko sjedi ili sijedi, iako, naravno, može istovremeno i oboje: Čovjek koji svaki dan sjedi na klupi sijedi od briga koje su ga snašle.

Imenice djelo i dio u deklinaciji imaju vrlo slične oblike, jednako kao i imenice odjel i odijelo. Treba zapamtiti da djelo i odjel uvijek imaju je, odijelo u deklinaciji zadržava ije, a kod imenice dio i se produžuje u ije. Tako imamo djelo – djela; odjel – odjela; odijelo – odijela; dio – dijela. Odijelo je djelo poznatog dizajnera, ali na posebnom odjelu nije bilo jednoga dijela.

Razlika između sljedeći i slijedeći toliko se spominje da je možda i suvišno pisati o tome, ali u istu skupinu možemo ubrojiti pridjev svjetleći glagolski prilog sadašnji svijetleći. Svijetleći baterijskom svjetiljkom, pronašli smo svjetleći predmet u travi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Epska bitka Poznati lanac brze hrane unosi razdor među Hrvate: Na čijoj ste strani?

Slijedeći pravila i pamteći primjere, vjerujem da ćete sljedeći put imati manje problema s određivanjem ije/je. I za kraj još jedan dobronamjeran savjet – čitajte, tako ćete bez previše truda upamtiti kako se što piše.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene