Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost oko Hernadija

VIDEO Pogledajte što je premijer Milanović odgovorio Viktoru Orbanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović u Livnu je komentirao slučaj Ina-MOL.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović temu odnosa između Hrvatske i Mađarske nije uspio izbjeći ni na svom službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

Nakon susreta s predstavnicima lokalnih vlasti u Livnu, novinari su ga pitali o izjavi mađarskog premijera Viktora Orbana o spremnosti na razgovor za prodaju Ine te o nespremnosti mađarske strane na izručenje Zsolta Hernadija.

>> DORH odgovorio Mađarima: Nalog smo poslali i na engleskom

Milanović je istaknuo da ne može razgovarati o optužnicama jer je Hrvatska pravna država u kojoj je državni odvjetnik u svom radu neovisan te da je sada sve na sudovima.

'Izjavu mađarskog premijera kako nitko ne bi trebao biti uhićen te da se cijela situacija 'razriješi na pošten način' ne doživljavam kao ucjenu. Nije to ucjena nego to nije realno. Ne možemo se dogovarati o optužnicama. Pravna država je pravna država', rekao je premijer.

'I američki predsjednik je izlazio pred veliku porotu i odgovarao na najneugodnija pitanja', dodao je.

'Tu je bila optužnica vezana uz našeg bivšeg premijera, državni odvjetnik je rekao što je imao reći, bilo bi mi drago da ovoga nema, ovo je naslijeđeno iz prošlosti. Nadam se da sve ovo skupa neće utjecati na tržišni status Ine i na vrijednost njezinih dionica', kazao je Milanović ističući da se sve dalje mora dogovoriti s MOL-om u okviru pregovora.

'Čuo sam da Mađarska kao jedan od dioničara predlaže da se MOL-ov udio prepusti odnosno proda Hrvatskoj po pravu prvokupa ili nekom drugom. Ne znam je li to prema mađarskom pravu moguće, ne znam kakav je utjecaj dioničara', rekao je premijer, napominjući da mađarska država u MOL-u ima tek nešto više od 25 posto udjela.

'Ina je važna, nas zanima status kompanije, dakle zanima nas, na kraju krajeva, njezina vrijednost, jer to je naša imovina. Ja kao premijer predstavljam vlasnika i nije mi svejedno vrijedi li dionica Ine 10 ili 8 ili 6 ili 12. Nije isto. Zato se trebamo suzdržati od nepriličnih komentara. (...) Kompanije prije svega gledam kao trgovačka društva ili kapitala, a tek onda kao nešto nacionalno', kazao je još predsjednik Vlade.

Govoreći o sudbini vlasništva Ine, kazao je da se neće kockati državnim financijama. 'Štitit ćemo nacionalne interese, ali nećemo ulaziti u aranžmane koji bi štetili državnom proračunu', rekao je.

Osvrnuo se i na popis birača, čija je provedba prije nekoliko dana počela u BiH.

Rekao je da je važno da se zna koliko ljudi živi u toj državi, s obzirom da je prema Daytonskom sporazumu uređena na specifičan način. 'Ovaj popis je važan, ali on, naravno, nije presudan, dakle nijedno pravo ne može biti upitno. Ono je utvrđeno međunarodnim ugovorom i Ustavom Bosne i Hercegovine', kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene