Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filmska priča

"Legli smo da umremo": Brodolomci s Paga preživjeli pijući svoj urin iz školjki

HGSS
HGSS Foto: HGSS
Četvorica prijatelja iz Njemačke koja su doživjela brodolom na našoj obali ispričala su kako su sačuvala živu glavu. Njihova priča prepuna je detalja kakve smo navikli vidjeti samo u avanturističkim filmovima o preživljavanju.

Grupa Nijemaca plovila je brodom u blizini otoka Paga kad su je iznenadili jaki naleti bure. Njihov čamac se razbio, a oni izvukli glavu samo zahvaljujući članovima Hrvatske gorske službe spašavanja. O tome smo već i izvještavali, ali nismo znali kako su preživjeli u međuvremenu.

Četvorica prijatelja ispričala su njemačkom Bildu kroz kakvu su borbu prolazili prije negoli su pravim čudom spašeni jer je, kako navodi magazin, lokalno stanovništvo njihovo preživljavanje već nazvalo "paškim čudom".

"Uspjeli smo doći do obale. Legli smo da umremo. Mislio sam na svoju obitelj", rekao je jedan od njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na terenu i policija i vatrogasci Okončana potraga HGSS-ovaca za putnicima čiji se čamac kod otoka Paga razbio zbog udara bure

Za Kevina, Philippa, Johannesa i Enrica nije bio toliko problem doplivati do obale koliko izaći po oštrom kamenju. Izranjavanih udova nasukali su se na usamljenom dijelu otoka, izolirani stijenama. 

Bez vode, opaljeni jakim suncem, mislili su da se neće izvući. Grla su im gorjela od žeđi i više nisu prezali ni pred čim.

"Uzimali smo prazne školjke, mokrili u njih i pili urin. Nije to bila dobra ideja, grlo se tada dodatno steglo", ispričali su.

Pročitajte i ovo Spašena starica spašena starica HGSS pronašao baku nakon tri dana, a onda jednom fotografijom sve raznježio: "Darovala nam je najveći poklon zahvale"

Tri člana posade bila su u poprilično dobrom stanju, pa je jedan od njih bos prohodao do naselja i otprilike objasnio gdje se nalaze ostali. Dvojicu je pronašla policija, ali četvrti se jedva izvukao živ. Kad su ga pronašli spašavatelji HGSS-a i policija, bio je napola u moru, nije se mogao kretati, a sunce ga je pržilo. "Bio je vrlo iscrpljen i dehidriran, izgorio od sunca, bez obuće i slabo odjeven", rekao je pročelnik HGSS-a Josip Brozičević.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene