Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak: 'Hrvatska zasluženo primljena u NATO'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ocijenio je kako je Hrvatska zasluženo primljena u NATO te ide prema članstvu u EU što treba biti primjer i drugim zemljama u regiji.

"Čestitam Hrvatskoj. To je zaslužena nagrada za sve, za čitav posao koji je urađen. Hrvatska je zaslužila postati članica NATO-a i da jasno ide prema članstvu u Europskoj uniji. Je se iskreno radujem tome jer je to dobro, ne samo za Hrvatsku, nego za cijelu regiju i Bosnu i Hercegovinu jer to znači više sigurnosti i stabilnosti", rekao je Lajčak u subotu u Mostaru gdje se susreo s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i posjetio Međunarodni sajam gospodarstva u tome gradu.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Ocijenio je da je i BiH u Bukureštu na summitu NATO-a krenula korak naprijed istaknuvši kako je ključno provesti policijsku reformu kako bi zemlja mogla zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridružvanju.

"Ovaj tjedan mogao bi biti i povijesno važan za BiH ako bismo izglasali zakone o policiji. Onda bismo napravili veliki iskorak prema NATO-u i EU", dodao je.

Državni Parlament odgodio je za slijedeći tjedan raspravu o dva policijska zakona kojima se protive bošnjačke stranke. Europska komisija je zaključivanje SSP-a uvjetovala provedbom policijske reforme u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako će intenzivni politički razgovori šest vodećih stranaka o reformi policije u BiH biti nastavljeni sljedećeg tjedna ističući da je važnije imati ugovorni odnos s EU nego nastaviti voditi političke borbe oko policije.

"Mi ćemo potpisati SSP. Prvi cilj mora nam biti SSP a drugi je policijska reforma neovisno o tome koji će od prijedloga proći. Mi jednostavno moramo imati institucionalnu vezu s Europskom unijom", dodao je Čović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene