Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imunološki zavod tvrdi

'Kvaliteta cjepiva nije upitna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako su sigurnost cjepiva potvrdila sva relevantna svjetska regulatorna tijela - Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za lijekove (EMEA) te američka regulatorna tijela, zašto bi njegova kvaliteta bila upitna samo u Hrvatskoj, izjavila je Sindik-Milošević na konferenciji za novinare u Imunološkom zavodu.

Odgovarajući na medijske napise po kojima se proizvođač u ugovoru s Imunološkim zavodom odriče odgovornosti za moguće nuspojave, direktorica je rekla kako je 'Novartis' tu odgovornost preuzeo i u ugovoru s Imunološkim zavodom, ali mu je ona propisana i prilikom registracije cjepiva u Europskoj uniji. Naime, samom EMEA-ovom registracijom cjepiva, 'Novartis' je postao odgovoran za kvalitetu svog cjepiva i moguće nuspojave, a dobavljač i distributer, u ovom slučaju Imunološki zavod, za njegovu pravilnu primjenu. Dosad su to cjepivo u Europi kupile Slovenija i Nizozemska, a više zemalja pregovara o kupnji, no sve one s proizvođačem sklapaju o tome uobičajene tipske ugovore, dodala je Sindik-Milošević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza

Hrvatska je cjepivo protiv tzv. svinjske gripe platila sedamdeset milijuna kuna, a u Hrvatsku će stići čim bude proizvedeno. Zasad je rok cjepiva godinu dana. Direktorica Imunološkog zavoda također je izjavila da je ta tvrtka u potrazi za strateškim partnerom za svoju dokapitalizaciju. Na raspisani natječaj stiglo je pet neobvezujućih ponuda koje će u sljedećem razdoblju razmotriti povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskoga fonda za privatizaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene