Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako su sigurnost cjepiva potvrdila sva relevantna svjetska regulatorna tijela - Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za lijekove (EMEA) te američka regulatorna tijela, zašto bi njegova kvaliteta bila upitna samo u Hrvatskoj, izjavila je Sindik-Milošević na konferenciji za novinare u Imunološkom zavodu.


Odgovarajući na medijske napise po kojima se proizvođač u ugovoru s Imunološkim zavodom odriče odgovornosti za moguće nuspojave, direktorica je rekla kako je 'Novartis' tu odgovornost preuzeo i u ugovoru s Imunološkim zavodom, ali mu je ona propisana i prilikom registracije cjepiva u Europskoj uniji. Naime, samom EMEA-ovom registracijom cjepiva, 'Novartis' je postao odgovoran za kvalitetu svog cjepiva i moguće nuspojave, a dobavljač i distributer, u ovom slučaju Imunološki zavod, za njegovu pravilnu primjenu. Dosad su to cjepivo u Europi kupile Slovenija i Nizozemska, a više zemalja pregovara o kupnji, no sve one s proizvođačem sklapaju o tome uobičajene tipske ugovore, dodala je Sindik-Milošević.

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 2 Pandemija u zamahu: Još 1394 novozaražena, sve više pacijenata po bolnicama i na respiratorima PR Od sada možete trgovati cijenom dionica Pfizera i Moderne iz Hrvatske

Hrvatska je cjepivo protiv tzv. svinjske gripe platila sedamdeset milijuna kuna, a u Hrvatsku će stići čim bude proizvedeno. Zasad je rok cjepiva godinu dana. Direktorica Imunološkog zavoda također je izjavila da je ta tvrtka u potrazi za strateškim partnerom za svoju dokapitalizaciju. Na raspisani natječaj stiglo je pet neobvezujućih ponuda koje će u sljedećem razdoblju razmotriti povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskoga fonda za privatizaciju. (Hina)