Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio sastanak

Kusić: Vijeće za suočavanje s prošlošću radi na dva teksta, a prijedlog IDS-a ne utječe na naš rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima akademik Zvonko Kusić rekao je u četvrtak da su "raspravili relevantnu legislativu drugih zemalja koja se odnosi na tu problematiku te hrvatsku sudsku praksu o tom pitanju", ističući pritom da IDS-ov prijedlog ne utječe na njihov rad.

Akademik Kusić rekao je da su članovi Vijeća na sjednici iznijeli relevantnu legislativu drugih zemalja koja se odnosi na tu problematiku te hrvatsku sudsku praksu o tom pitanju. Najavio je da će na sljedećoj sjednici raspravljati i o legislativi drugih europskih država na tom području koje danas nisu bile predstavljene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez komentara na presudu Thompsonu Plenković o Vijeću za suočavanje s prošlošću: "Njihove preporuke su važne i relevantne" Sporni spomenici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Neprihvatljivi za Vijeće Zakon groblja: Hoće li Vlada s nadgrobnih spomenika ukloniti natpise koji veličaju srpsku agresiju?

Navodeći kako u Hrvatskoj postoji neujednačenost i nekonzistentnost u odlukama sudova, istaknuo je da je cijeloj problematici potreban pristup koji će smanjiti arbitrarni odnos prema problemima te antagonizam u društvu.

Kusić je rekao i da su tijekom sjednice članovi Vijeća iznosili svoja iskustva i primjere raznih zemalja koje bi im mogle poslužiti za daljnji rad i koje bi bile podloga za preporuku Vijeća za pravno reguliranje te problematike.

Objasnio je da se istodobno radi na dva teksta - jednom koji bi imao "opći karakter pogleda na suočavanje s prošlošću" te na izradi nacrta koji bi poslužio za konačne preporuke pravnog reguliranja svih problema (uporaba simbola, edukacija mladih i slično).

Na pitanje jesu li pronašli neki model iz inozemstva koji bi najviše odgovarao Hrvatskoj, Kusić je odgovorio kako se to nije tražilo jer su sve države specifične.

"Iskustvo svake države u pojedinim segmentima bi se moglo primijeniti za Hrvatsku, ali se ne bi mogla izdvojiti niti jedna država koja bi većim dijelom odgovarala našoj situaciji", rekao je.

IDS-ov prijedlog ne utječe na rad Vijeća

Predsjednik Vijeća negativno je odgovorio i na novinarski upit jesu li raspravljali i o IDS-ovu prijedlogu da se promicanje nacističkih, fašističkih i ustaških režima i simbola, uključujući pozdrav "Za dom spremni", kažnjava zatvorskom kaznom.

"To ne utječe na rad Vijeća. Vijeće ima svoje zadatke i ono ima svoj rok na koji mora donijeti preporuke. Politički procesi su izvan i ne bi bilo dobro da Vijeće radi na neki način uzimajući u obzir druge faktore", istaknuo je.

Zastupnički Klub IDS/PGS/Rl traži zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine za svakog tko promiče slike ili sadržaje fašističke stranke, njemačke nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, što uključuje proizvodnju, distribuciju ili prodaju robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima, ili javno podsjeća na simbole ili geste tih režima. IDS s partnerima traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini preko računalnog sustava ili mreže. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene