I spomenici koji veličaju veliko-srpsku agresiju, a nalaze se na hrvatskom tlu, našli su se u fokusu Vijeća za suočavanje s prošlošću.

Galerija


Vladi su predložili način kako da se sporni natpisi s nadgrobnih ploča uklone. Iz resornog ministarstva odgovorili su nam kako će se prijedlozi Vijeća - razmotriti.

Vezani članci Prije blagdana Svih svetih građani uređuju grobove svojih najmilijih na Mirogoju ANKETA Božinović dao upute građanima o odlasku na groblja na blagdan Svih svetih: Hoćete li ga poslušati? Ne mogu u Sloveniju na groblje - 5 Hrvati čiji su najmiliji pokopani u Sloveniji napokon mogu na groblje, evo pod kojim uvjetima

"I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje."

Ovo je natpis na grobu Vukašina Šoškočanina - zapovjednika srpske pobune u Borovu Selu.

A takvi spomenici, koji veličaju velikosrpstvo i agresiju na Hrvatsku, neprihvatljivi su Vijeću za suočavanje s prošlošću, pa ono predlaže da se zabrane.

"Na nekim grobovima u Hrvatskoj postoje neprimjereni sadržaji. To su grobovi agresora i to je uočeno. U preporukama je stavljeno Vladi da je moguće donijeti dopunu zakona", kaže predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

"Govor mržnje"

Predlažu da se dopuni Članak 11. zakona o grobljima, u kojem već stoji kako natpisi na grobovima ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske ili moralne osjećaje, kao ni pokojnika.

„Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja svakako će razmotriti preporuke Vijeća o eventualnim dopunama Zakona o grobljima. Međutim, prethodno se o samim preporukama Vijeća trebaju obaviti konzultacije na razini Vlade, nakon čega treba uslijediti stav o daljnjim postupanjima“, poručuju iz Ministarstva graditeljstva.

Takvi natpisi pripadaju govoru mržnje, tvrdi odvjetnik Branko Šerić, i to je onda trajno kazneno djelo. Za njega to znači da nema razloga da, regulira li se tako zakonom, on ne vrijedi i za stare spomenike.

"Nije bitno kada je došlo i na koji način do tog govora mržnje, došlo je do eksponiranja tog govora mržnje sa natpisom na nadgrobnom spomeniku. Lako se može opravdati izmjena zakona o grobljima u odnosu na natpise tako da vrijedi retroaktivno", kaže Šerić.

Gdje je granica?

Zastupnici podijeljeni, naravno, ovisno o političkoj opciji koju zastupaju.

Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a smatra da treba „ukloniti sva obilježja koja vrijeđaju emocije i osjećaje hrvatskih građana".

"To što vrijeđa žrtve i građane ne bi trebalo biti dozvoljeno, a gdje je tu granica, to se u raspravi, ako postoji volje, može naći", kaže SDP-ov Arsen Bauk.

Potpredsjednik Sabora Furio Radin pita se pak ima li sada smisla dirati groblja.

Podijeljeni su i u Slavoniji, gdje se već godinama pokušava normalizirati zajednički život Srba i Hrvata. Srpska zajednica o svemu šuti. Na potezu je Vlada.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.