Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kjundžić je u Splitu izrazio žaljenje što je u Zagrebu zbog nepoštivanja zakona o pušenju inspekcija zatvorila 20 restorana, smatra da je vlasnike trebalo kazniti, ali ne i zatvarati restorane.


Kujundžić je u splitskom KBC-u odgovarajući na novinarski upit kako komentira medijske napise da je inspekcija zdravstva u Zagrebu zatvorila 20 restorana, jer se u njima pušilo te da su se vlasnici restorana zbog toga pobunili, rekao da ih je trebalo kazniti, ali ne i zatvoriti restorane.

Kako je rekao, žao mu je što se to događa.

"Međutim, ja sam legalist, ako netko ne posluje u skladu sa zakonom mora se postupiti prema mjerama zakona, ali nadam se da će to biti brzo otklonjeno i da se neće opetovati takve pogreške u tim ugostiteljskim objektima u kojima ih je bilo", istaknuo je ministar Kujundžić.

On je u Kliničkom bolničkom centru Split (KBC) na Križinama u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju otvorio MSTC-dijagnostički uređaj. Ravnatelj splitskog KBC-a Ivo Jurić istaknuo je kako je to jedan od najsuvremenijih CT-uređaja u svijetu.

Jurić je najavio kako će u prosincu u splitskom KBC-u na Firulama biti otvoren još jedan CT-uređaj nakon čega će KBC Split imati ukupno četiri takva uređaja i na taj način će se povećati kapaciteti pregleda tim uređajima.

Ministar Kujundžić rekao je novinarima kako je u razgovoru s upravom splitskog KBC-a i vodstvom Medicinskog fakulteta u Splitu doznao "dubinu problema" u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Brojna oprema je zastarjela, određeni dio manjka, a i broj ljudi kada govorimo o liječnicima i sestrama, biološki je u relativno višoj dobi tako da trebamo povećati broj specijalizacija", rekao je ministar.

Najavio je kako će se u splitskom KBC-u nastaviti sa započetim projektima ali i otvarati nove jer velik broj iz južne Hrvatske i BiH gravitira splitskom KBC-u, a s postojećim ljudskim i tehničkim resursima, kako je rekao, teško je održati razinu, a "trebamo je zadržati i povećavati." (Hina)