Ako imate kućnog ljubimca, mogli biste uskoro plaćati veće račune za odvoz smeća! Nova je to ideja iz ministarstva Slavena Dobrovića.


Prijedlog je u javnoj raspravi, a ako prođe moglo bi se dogoditi da primjerice, retriver u jednom gradu vlasniku promijeni račun, a u drugom ne. Kućni ljubimci mogli bi isprazniti novčanike vlasnika. Jer zbog njih bi se vlasnicima mogli povećati računi za smeće.

Vezani članci PR Isprobajte sakupljač dlaka već danas i vaš će dom biti čist kao suza čak i ako imate psa ili macu Imaš pravo, ostvari ga I kućni ljubimac smije s vama na putovanje. Doznajte koji mu sve papiri za to trebaju

U bankrot bi mogao i Tomislav. Vlasnik je Pet shopa, a pticama je okružen i u stanu.

„Možete zamisliti koliko jedan mali papagaj može proizvesti smeća i puta jedno 10, to su stvarno smiješne stvari“, kaže Tomislav Vidaković, vlasnik Pet shopa Zoo Art.

Uredba o komunalnom otpadu ne propisuje kome biste trebali prijaviti svog ljubimca. Niti koliko bi vas on mogao koštati.

„Ja imam zlatne ribice, 5 komada. Koliko bih ja trebao platiti kućnog otpada za njih, da li za 1 posto, da li za 10 ili 50 posto? Kako oni to misle riješiti?, pita se Tomislav Lončar iz Udruge potrošača.

U Ministarstvu zaštite okoliša, koje se dosjetilo ovog prijedloga kažu - o svim pojedinostima odlučivati će jedinice lokalne samouprave.

„Tko će prijavljivati tko ima životinju, a tko ne? Što ako netko zataji svog labradora? U ovom trenutku uredbom nismo propisivali na koji će se način to određivati, to ćemo prepustiti jedinicama lokalne samouprave“, poručuje pomoćnik ministra zaštite okoliša Nenad Šćulac.

Svaka jedinica lokalne samouprave moći će donijeti odluku hoće li se vlasnicima ljubimaca u višestambenim zgradama računi mijenjati. No nemaju svi razloga za brigu.

„Tko to stvara otpad? Veći kućni ljubimci, veći psi ili mačke? Kakav otpad? S jedne strane radi se o primjerice hrani koja ostaje nakon ambalaža, zatim radi se o pijesku koji se koristi za obavljanje nužde“, dodaje Šćulac.

Sigurno se pitate hoće li postojati registri pasa i kazne za vlasnike koji ih ne prijave. Ili koja pasmina mora na popis. Odgovore i na ta pitanja Ministarstvo prepušta gradovima.

„Kako ćete mjeriti količinu otpada koju generira mačak, pas, da idemo do apsurda papigica i tako dalje. Kućni ljubimci su česti kod starijih građana. Na koji način želite udariti po džepu penzionere?“, pita se Nives Kopajtich Škrlec iz Udruge gradova.

Hoće li možda riječki retriver ispasti zagađivač, a osječki ne - pravila bi trebala biti jasnija nakon javne rasprave koja traje do kraja tjedna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju