Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imovina vrijednija od 32 milijarde eura

KRUPAN ZALOGAJ U RUKAMA GORANA MARIĆA Kako će o njemu brinuti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 32 milijarde eura državna je imovina o kojoj će brinuti Goran Marić. I to, čini se, neće biti i jedine ovlasti ministra. Izborio se za resor, koji mnogi već nazivaju megaministarstvom.

Mnogi su prodavali vojno odmaralište u lošinjskoj uvali. No, nitko godinama nije uspio naći vlasnike za Kovčanje. Priliku unovčiti mrtvi kapital ima Goran Marić. No, prije toga - treba ustrojiti njegovo ministarstvo. "Pričekat ćemo još. Pretpostavljam da će ići hitno", rekao je Branko Bačić iz HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

Ni sam Marić još ne zna što sve dobiva uz središnji ured, koji je dosad brinuo za državnu imovinu. Ali zna se da želi odlučivati i o prodaji, primjerice, HEP-a, JANAF-a, Plinacroa, Hrvatskih autocesta.

"Nisam uopće protiv privatizacije, dapače, ali jesam protiv prodaje na telefonskim sjednicama Vlade. Ne može biti na dobrobit nacionalnih interesa ako se nešto dogovara u dvije minute", rekao je Marić.

Marić ne želi ni da se bez njega donose odluke o poduzećima koje je država uklonila s popisa strateških - kao što su Podravka, Croatia osiguranje, Petrokemija. Ali nije sve u njegovoj nadležnosti.

Martina Dalić i Goran Marić sada su dio iste Vlade, ali različitih ovlasti. Do sada su se razlikovali i njihovi stavovi oko gospodarskih i privatizacijskih pitanja.

"Mislim da ćemo funkcionirati dobro", kaže Marić. Do prvih političkih odluka - Marićev prezimenjak morat će utvrditi stvarno stanje ustanova, poslovnih prostora, turističkih zemljišta, šuma - svega čime država raspolaže. Ono što je sada u registru procjenjuje se na više od 32 milijarde eura.

"Danas napravite procjenu, a za šest mjeseci ona ne vrijedi. Nažalost, u zadnjih godinu i nešto dana nismo vidjeli niti jedan manji, a kamoli veći projekt koji se realizirao", rekao je Alan Čičak, bivši zamjenik predstojnika DUUDI-a.

Na brzoj prodaji imovine koja stoji, Vlada Tihomira Oreškovića planirala je izvući pola milijarde eura. Plan se izjalovio. A krupan zalogaj sada je u Marićevim rukama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene