Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A TROŠKOVI RASTU

Zid šutnje oko novog vojnog nebodera u Zagrebu, arhitektonskog čuda koje i godinu dana od svečanog otvorenja - zjapi prazno

Aktualno Galerija Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 2 Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 3 Galerija 1/4 >>
Još je mnogo pitanja oko moderne vojne višekatnice izgrađene za buduće časnike, sada polaznike Hrvatskog vojnog učilišta. U jučerašnjem Dnevniku Nove TV objavljeno je kako svojevrsni studentski dom izgrađen za njihov smještaj još uvijek zjapi prazan i neopremljen, iako je njegovo otvorenje bilo lani. Otkrili smo i da se s gradnjom kasnilo, ali da su probijanjem rokova troškovi milijunskog projekta - itakako rasli.

Reporterka Ivana Pezo Moskaljov bila je ispred maskirne višekatnice. ''Ministarstvo obrane ne objašnjava ništa. Iako smo ih pozvali da to učine, i ministra obrane, i načelnika Glavnog stožera i njegova zamjenika, kao i druge aktere, oni su odbili naš poziv'', kazala je Moskaljov. 

Kako je moguće da ovo arhitektonsko čudo godinu dana od njegova otvaranja nije useljeno? Također, kako je moguće da su troškovi gradnje porasli s početnih 47,3 na 60,5 milijuna kuna? Gdje zapinje s javnom nabavom namještaja koji se, s obzirom na specifičnu zgradu nebodera, mora raditi po mjeri?

Reporterku je zanimalo i je li resorni ministar Mario Banožić pročešljao ugovore koji su potpisani u mandatu njegova prethodnika. Je li utvrdio možebitne nepravilnosti? Koliko je do sada splitskoj tvrki Lavčević plaćeno za obavljeni dio posla i hoće li naplatiti penale za kašnjenje radova?

''Sve je to ostalo neobjašnjeno. Milijunski je to posao koji, čini se, ne zanima ni predsjednika Zorana Milanovića, koji već mjesecima ima mišljenje o svemu osim o vojnim temama i problemima koji se direktno tiču vrhovnog zapovjednika'', istaknula je Pezo Moskaljov.

Ugovor za gradnju zgrade potpisan je 2016., u mandatu bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića. ''Tako je, ali treba reći da ideja o izgradnji potječe iz vremena njegovog prethodnika SDP-ovog Ante Kotromanovića. No, nikada nije zaživjela i realizirana do kraja'', kazala je Moskaljov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nacionalna kampanja Vojska pristiže upomoć: U svom centru omogućit će procijepljivanje 1000 ljudi dnevno

Pročitajte i ovo Mario Banožić Predstavljeni projekti u MORH-u Vojska u šoping s manje novca nego lani, borbeni avioni visoko na listi želja - ministar uvjerava: "Najveći vojni posao bit će zaključen do kraja godine"

Razgovarala je danas s Krstičevićem. ''Kaže kako su tada na natječaju odabrali ponudu koja je zadovoljavala sve kriterije te da je on vjerovao svojim stručnim službama. Smatra da je dobar posao, s obzirom da je trebao poboljšati standard vojnika i časnika, ali o njegovoj cijeni i činjenici da je objekt još uvijek prazan nije htio govoriti'', istaknula je Pezo Moskaljov.

Novi rok koji je Ministarstvo obrane postavilo za useljenje je nova akademska godina, najvjerojatnije rujan ili listopad, kaže Pezo Moskaljov, ako sve bude po planu.

''Nejasno je u cijeloj priči činjenica da su nas danas ovdje dočekala svjetla, cijeli neboder je osvijetljen. Nije jasno čemu troškovi struje, osim ako Ministarstvo obrane ne želi pokazati i dokazati da je zgrada u funkcionalnom stanju'', zaključila je Pezo Moskaljov u Dnevniku Nove TV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene