Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kronologija bolesti Ivice Račana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem siječnja predsjednik SDP-a Ivica Račan izvijestio je javnost da boluje od tumora u desnom ramenu.

Sa suprugom Dijanom Pleštinom 4. veljače otišao je u Muenchen na liječenje u Gradsku kliniku Bogenhaus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica smrti SDP-ovci na Račanovu grobu: Ne bi bio zadovoljan današnjom Hrvatskom Slika nije dostupna Josipović položio vijenac Četvrta obljetnica smrti Ivice Račana

Tamošnji liječnici su nakon biopsije 5. veljače utvrdili da je tumor dublje nego što se mislilo.

SDP je 8. veljače priopćio da je tumor u ramenu metastaza i da je primarni tumor vjerojatno u bubregu.

Operativnim zahvatom Račanu su 12. veljače uklonjeni lijevi bubreg, mokraćovod i limfni čvorovi, a četiri dana kasnije četverosatnom operacijom uklonjena mu je metastaza iz desnog ramena.

Predsjedniku SDP-a je 22. veljače postavljena konačna dijagnoza po kojoj boluje od raka bubrega i najavljeno liječenje tzv. pametnim lijekom "Sutentom".

Račan se 10. ožujka vratio u Zagreb s liječenja u Muenchenu, gdje je provedena prva faza liječenja.

Dva tjedna po povratku, 24. ožujka, prebačen je u KBC Rebro, gdje je podvrgnut proceduri Gama-Knifeom, kojom mu je zračena metastaza u području glave.

Sutradan mu je operativnim zahvatom uklonjen hematom na desnom ramenu, na mjestu ranije operacije.

Liječnički tim iz KBC-a Zagreb 2. travnja odlučio mu je produžiti boravak u bolnici za najmanje tjedan dana.

U srijedu poslijepodne, 4. travnja, SDP je priopćio da se zdravlje Ivice Račana pogoršalo tijekom dana. Učinjenim pretragama otkrivene su nove metastaze u mozgu.

Sutradan su iz stranke izvijestili da se Račanovo zdravstveno stanje poboljšalo, te da se liječenje nastavlja prema planu.

U ponedjeljak, 9. travnja iz SDP-a su izvijestili da je Račanovo
stanje stabilno, da se nakon dva dana pauze nastavlja zračenje u predjelu desnog ramena, te da će se intenzivno liječenje do daljnjega provoditi u bolnici.

Zdravstveno stanje Ivice Račana naglo se pogoršalo 12. travnja i ušlo u kritičnu fazu unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja. U večernjim satima toga dana iz SDP-a su izvijestili da je Račan u stanju sužene svijesti uz povremena buđenja.

Unatoč mjerama intenzivnog liječenja kod Ivice Račana nema poboljšanja zdravstvenoga stanja, izvijestio je 13. travnja ured za odnose s javnošću SDP-a i dodao kako je Ivica Račan noć proveo mirno. U poslijepodnevnom priopćenju SDP-a istoga dana navodi se da je zdravstveno stanje Ivice Račana i dalje kritično te da je, zbog općeg stanja organizma te primijenjenih lijekova, došlo do poremećaja svijesti te da od 12. travnja ne komunicira s okolinom.

Liječnički tim tada je utvrdio da je nekontrolirani rast tumora doveo do pojave izrazito teških bolova u desnom ramenu i glavi te je stoga bilo nužno primijeniti visoke doze lijekova za njihovo ublažavanje. Vitalne funkcije organizma i dalje su održane te se provode nužne mjere liječenja, a sve daljnje prognoze ovisit će o općem stanju organizma i brzini rasta tumora.

Jedan od voditelja liječničkoga tima koji brine o Ivici Račanu, dr. Mirando Mrsić izvijestio je 21. lipnja o Račanovu zdravstvenom stanju, istaknuvši kako je, unatoč poboljšanju i usporenju napredovanja tumora, njegovo zdravstveno stanje, zbog općega stanja organizma i mogućnosti pojave novih metastaza, i dalje krajnje ozbiljno.

Ivica Račan preminuo je 29. travnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene