Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tok rijeke

Krka uništava polja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li zamisliti kako je kada vam preživljavanje ovisi o toku rijeke? Znaju to zemljoradnici iz sela Marasovina u blizini Drniša. Oni sa strepnjom čekaju prvu jesensku kišu. Tada rijeka Krka napusti svoje korito i uništi velik dio plodnih polja, od kojih su seljaci namjeravali živjeti.

Naoko idiličan tok rijeke Krke i plodna polja s puno vode u blizini. Rekli bi raj za zemljoradnike i seljake. No niti je rijeka uvijek mirna, niti su polja uvijek plodna. Pogotovo nakon prve jesenje kiše, voda probija brane i uništava sve pred sobom. 'Gotovo je, voda tuče priko polja, to je 66 hektara zemlje koja će ostati pod vodom', rekao je Mladen Ujaković, zemljoradnik.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji"

Katastrofe su se počele događati u vrijeme rata. Marasovina je bila okupirano područje. Uslijed kopanja rovova i miniranja, rijeka je bila prisiljena krenuti drugim tokom. 'Ovo je polje od kojeg smo živjeli. 66 hektara zemlje tu ima. Začepi se grlo, krka ode preko polja, polje se uništava', dodaje Ujaković. Pod vodenom bujicom strada sve što se cijele godine marljivo uzgajalo.

'To kada je poplavljeno vodom, onda kulture koje su pod vodom i uginu. Uglavnom djetelina, kukuruz , pšenica, žito, pšenica, ječam', rekao je zemljoradnik Vladimir Jurić. Pod vodom nema ničega. Seljaci godinama upozoravaju Hrvatske vode, no odgovora nema. Zemlja propada. 'Time su spriječene sve aktivnosti vrijednih i kreativnih pojedinaca koji su ostali živjeti u mjestu rođenja uz rijeku Krku', rekao je Jurić. Danas u slobodno vrijeme gotovo da i ne mogu raditi ono što najviše vole: obrađivati zemlju i živjeti od poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene