Sanitarni i turistički inspektori krenuli su u veliku akciju. Pod posebnom su im pažnjom hoteli, kampovi i luke nautičkog turizma. No zasad ne kažnjavaju, nego tek upozoravaju.


Krenuli su sanitarni i turistički inspektori. U zadarskom kampu prioritet su bili pregled tuševa i bazena.

Vezani članci Ilustracija - 2 Projekt koji bi mogao promijeniti sve: Stiže jedan od ključnih dokumenata za budućnost prometa u Hrvatskoj Škrip, Brač - 6 FOTO Najstarije su mjesto na otoku, maleno, ali u mnogočemu jedinstveno, čak i izvan Hrvatske: Jeste li znali za Škrip?

"Legionela je jedna bolest koja se događa baš vezano za zdravstvenu neispravnost vode, zato smo u ovom slučaju izmjerili temperaturu vode. Ne smije prelaziti ispod 20 hladna i preko 50 topla i da se provodi dezinfekcija“, pojasnila je Katica Boban, sanitarna inspektorica, DIRH.

Uz to, kontroliraju se i mjere stožera i zavoda za javno zdravstvo. I tu je, kažu, sve u redu.

"Svi naši djelatnici nose maske gdje god, obvezan je razmak od jednog metra, dodatne sigurnosne i higijenske standarde provode u svim sobama i kućicama", rekla je Kristine Barić, voditeljica marketinga kampa.

Nakon kampa inspekcija je ušla u zadarsku marinu. Dolaze im, kažu, redovito, no glavobolje im zadaje i koronavirus.

"Naš restoran, koji je prošle godine radio 500.000 eura prometa, nismo otvorili", rekao je Božidar Duka, regionalni direktor.

Fokus inspektora je, kažu, legalitet poslovanja. U nadzorima marina nisu utvrdili nepravilnosti.

"Nismo utvrdili nepravilnosti koje bi išle represivno ili kažnjavali sve što smo utvrdili. Izdana su upozorenja i na taj su način one otklonjene", rekla je Iva Dunatov iz DIRH-a.

Ali inspektori koji su na terenu ističu česte nepravilnosti. "Obično budu manji prekršaju u nedostatku normativa, nedostatku cjenika, utvrđivanja kućnog reda, isticanja radnog vremena."

Kao i najčešća opravdanja.

"Gdje god dođete, uvijek je 'zašto ste baš došli kod mene?', to je najučestalije“, kažu inspektori.

Hoteli, marine i kampovi pod posebnom su pažnjom inspektora posljednjih dana. U ovom hotelu provjerava se papirologija. No ono što je najvažnije, cilj im nije kažnjavanje nego prevencija i kontrola.

Na području Hrvatske posluju oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma. Najviše ih je smješteno u Dalmaciji, Primorju i Istri. Nadzorom u kojem sudjeluje više od sto inspektora obuhvaćeni su oni koji su otvoreni za turiste.

"Mi ćemo prije svega ići na prevenciju i edukaciju te partnerski odnos gdje je to moguće. Zakonska legislativa propisala je gdje može, gdje ne može. Tamo gdje se to ne može, gdje je pitanje samog legaliteta, ako nije netko registriran, tu ćemo morati ići s određenim mjerama, ali sve mogućnosti prije toga ćemo iskoristiti“, kaže Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

A zbog nepoštivanja mjera i preporuka Stožera Državni inspektorat ranije je upozorio pedeset hrvatskih tvrtki te naložio popravljanje nedostataka. Svi su ih, kažu, uklonili na licu mjesta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju