Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Početkom kolovoza počinje i vrijeme planiranja troškova kupnje školskih knjiga. Neki gradovi i općine odlučili su subvencionirati nabavu školskih knjiga, no uglavnom će teret kupnje snositi sami roditelji.


Knjižare su opremljene, a roditelji su u nabavi školskih knjiga. Računica je sljedeća: komplet od 10-tak knjiga za vašeg prvašića stajat će 600-tinjak kuna. A s višim razredima rastu i cijene.

>> Učenike 2014. očekuju novi, laši udžbenici

Vezani članci Slika nije dostupna Objavljene cijene udžbenika: Razlike od škole do škole i do 500 kuna Slika nije dostupna Udžbenici lakši i tanji: Evo kako će to biti riješeno

Hrvatski, engleski, matematika, fizika, geografija dio je od 20 naslova koji čini komplet za jednog osmaša. Za to će biti potrebno izdvojiti oko 1.000 kuna. Jeftini nisu ni kompleti udžbenika za srednjoškolce. Primjerice, cijena gimnazijskog kompleta kreće se oko 1.400 kuna.

Jeftinija alternativa svakako su antikvarijati. Uštedjeti se može i do 50 posto. Ali svemu treba pridodati i ostali pribor, bilježnice, olovke, materijal za likovnu kulturu, školske torbe. Troškovi opremanja školarca iz novčanika tako će izvući i do 3.000 kuna.

'Ja imam troje djece pa je to više od 5.000 kuna', rekla je majka Snježana koja je je krenula u nabavku školskog pribora. Sezona potrage za knjigama tek kreće. Preporuka roditeljima je i razmjena knjiga. Uskoro kreću razmjene na otvorenom. A i ministar obrazovanja Željko Jovanović uvjerava da će od iduće godine, zbog drukčijeg papira stranica udžbenika, oni biti ne samo lakši nego i jeftiniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook