Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sitni novac

Krave umjesto da daju mlijeko, idu u klaonicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da se izvanredno stanje može proglasiti u hrvatskom govedarstvu i proizvodnji mlijeka, odavno bi bilo proglašeno! Zabrinjava što sve veći broj seljaka, skupe i dragocjene muzne krave šalje u klaonicu za sitni novac. Hrvatska će tako imati sve manje domaćega mlijeka.

Dio staje Stjepan Pećar već je ispraznio. Krave Jagoda i Šarulja uskoro će u klaonicu. 'Moramo dati, ako se hoćemo riješiti, pošto - poto, samo da ode iz štale. Šteta je tih krava, krave su mlade, zdrave, ali to se mora sada poklati', rekao je Pećar. Ponuda krava za klanje sve je veća, a cijena im pada.

Pročitajte i ovo Poziv: krave - 1 Poziv Domagoja Mikića Lutaju same selima i uništavaju pašnjake, mještani Obrovca očajni: "Osjećamo se kao taoci" Slika nije dostupna Transponderi kraj zvonca 21. STOLJEĆE NA SLAVONSKOJ FARMI KRAVA Robot muze, četka i čisti, a krave proizvode - struju

Jeftinije su za jedan i pol posto. Za kilogram 8,34 kuna. Gotovo kao šalica kave. Uz nju, Stjepan i Đuro, zbrajaju crne brojke. 'Svake godine da idem u banku i tražim 20 tisuća eura kredita, to ne vodi ničemu', rekao je Đuro Šimunović iz Ciglene.

'Imam kredita još 120 tisuća kuna', kaže Pećar. Unatoč većoj ponudi mesa, kupci ne očekuju drastičan pad cijena. 'Kupovna moć je slaba, ali cijena je u redu s obzirom na skup uzgoj', rekao je jedan kupac.

>> Mljekari poručili: 'Ne izlazimo iz Ministarstva dok ne vidite bijeli dim'

Drukčije kupovne navike, potvrđuju i u mesnicama. 'Više ide jeftinije meso, a kad se uzima, uzima se manje, ali kvalitetnije', rekao je mesar Krešo Sablić. Povećan je broj krava na tržištu. izravna je to posljedica lošeg stanja u mljekarstvu. U rujnu 2009. Hrvatska je imala 19.558 mljekara, u rujnu ove, ima ih tek 12.604.

I Milan Gunjača iz Prnjavora je odustao i krave je zamijenio svinjama. 'Dok smo se mi bavili mlijekom, bila su to zlatna vremena. Litra preko 4 kune, gorivo ispod 3 kune, gnojivo oko sto... Svaka čast ovima koji su uporni', rekao je Gunjača. Da upornost u govedarstvu 'muze' samo novac, mnogi su shvatili. Posao su, čini se, umjesto farmera, preuzeli mesari.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene