Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Kraj potrage za Antonijom Bilić - događaj koji je obilježio protekli tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je nakon 17 mjeseci zaključena potraga za nestalom Antonijom Bilić? Što je posvađalo ministra financija s poslodavcima i tko je u pravu? Zašto je premijer prozvao HDZ – ovce i tako saborsku raspravu doveo do ruba incidenta? Pregled tjedna donosi Ivana Pezo Moskaljov.

Kraj potrage duge 17 mjeseci i slučajan pronalazak posmrtnih ostataka Antonije Bilić, vijest je koja je zasigurno obilježila protekli tjedan.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) TJEDNI PREGLED IVANE PEZO MOSKALJOV Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Pregled tjedna ''USKOK i DORH, čini se, jedva uspijevaju pratiti 'plesne korake' u istragama koje vode''

Gotovo je – nema više nade. 'Došli smo do biostatističke vjerojatnosti od 9,9999999 9 devetki posto da se radi o Antoniji Bilić', rekao je prof.dr. Milovan Kubat, voditelj DNK laboratorija. Nakon 17 mjeseci, potraga za Antonijom Bilić okončana – tamo gdje je i počela. Posmrtni ostaci djevojke, čije je djetinjstvo naprasno prekinuto, pronađeni su, posve slučajno, na mjestu gdje je posljednji put zabilježen signal njezina mobitela.

>> DNK analiza potvrdila: To su kosti Antonije Bilić!

>> Početak i kraj slučaja Antonije Bilić

Policija, vojska, GSS – na tisuće tragača češljalo je teren. Nitko je ondje nije vidio. Nemoguće je nakon svega ne zapitati se jesu li slijedili krive tragove i jesu li odgovor gdje je tijelo mlade Drnišanke odavno mogli imati. 'Sve informacije, koje smo imali, mi smo istražili', izjavio je tada Milijan Brkić, bivši zamjenik ravnatelja policije.

Dragana Paravinju, koji je i suđenje iskoristio za svoj igrokaz, kazna je nedavno sustigla. Obitelj i prijatelji, koji su dočekali najtežu potvrdu, samo žele 17-godišnju djevojku dostojno pokopati.

Fitch se predomislio

Nakon mrkve – batina! Hrvatskoj je stigla negativna prognoza kreditnog rejtinga. Fitch se predomislio, ne podržavaju novi proračun. 'Stanje u kojem se nalazimo je izvanredno stanje', rekao je premijer Zoran Milanović. Novca nema. Država više troši nego zarađuje. 'Očito je da ste imali višak ambicija, a manjak sposobnosti', poručio je HDZ-ov Đuro Popijač.

>> Fitch više ne vjeruje Vladi: Idete u negativnom smjeru!

Na najvažnijoj ga raspravi nije bilo. Lekciju vladajućima šef HDZ–a dijeli naknadno.  'U trenucima kad ne znaju obrazložiti, potenciraju bezobrazluk!', rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

U tjednu u kojem je na tisuće prosvjetnih radnika, medicinskih sestara i tehničara štrajkom od Vlade zatražilo da se ne štedi na njima novi, strmoglavi pad hrvatskog gospodarstva. Pad BDP-a posvađao je ministra financija s privatnicima. 'Što su uložili, koliko su uložili, čast izuzecima, ali nisu uložili, pitamo se zašto? Poruka njihova je – uzimamo previše! Ma zamislite, mi teret gospodarstva prebacujemo na građane', izjavio je ministar financija Slavko Linić.

>> BDP pao 1,9 posto, Linić poručuje: To je opasan pad, a krivi su poduzetnici

>> 'Linić nije Superman, maknite mu aureolu iznad glave'

'Mi smo podigli privatne investicije, ali javni sektor je pao', odgovara predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić. Drugi su pak, krivce i alibi za vlastiti neuspjeh tražili drugdje. 'Taj pad BDP-a je očekivan, objektivno, Europa je ušla u recesiju', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 'Vrlo je teško na način nogometne utakmice reći: ovaj je dao više, ovaj manje golova. Ima određenog mentaliteta koji se previše oslanja na državu, previše očekuje od nje', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik odgovara diplomatski. No, negativne trendove ćemo, čini se, teško ćemo preokrenuti. Suradnja bi zasigurno pomogla više nego svađa.

Uhvaćni u rječniku primjerenijem ulici nego parlamentu, SDP-ovci su potajice ogovarali šeficu diplomacije. Odnos su narušile njezine kritike Linićeva poreza na nekretnine. 'Ja sam se kolegici ispričao, ona je ispriku prihvatila', rekao je saborski zastupnik SDP-a Luka Denona.

Nevolje koaliciji zadaje i IDS. Ivan Jakovčić tuži Vladu drugi put.

Blagoslovi li Europska komisija, bit će to spas u zadnji čas za splitski škver. Novi vlasnik, samoborski DIV, već najavljuje otpuštanja. A u žaru svih žestokih političkih prepucavanja, teško da je protekli tjedan itko mogao nadmašiti Milana Bandića. 'Umrijet ćete od mržnje umrijet ćete od jada, od boli, ali živoga me zakopat' ne možete! Sve činite na tom tragu, pa to je strašno', rekao je Milan Bandić.

>> Kosovo slavi, Srbi ogorčeni!

Drugi put u nekoliko dana, Haški je sud svojom odlukom razočarao Srbiju. Pale su optužbe za zločinački pothvat protiv bivšeg kosovskog premijera, Ramusha Haradinaja. Kosovo slavi, Srbija koja se nije oporavila od presude hrvatskim generalima - zaprepaštena.

Povijesan tjedan i za Palestinu. Palestinska se zastava zavijorila ispred zgrade UN-a. Priznat im je status države promatrača. Na razočaranje SAD-a i Izraela, koji strahuje od prijave Međunarodnom kaznenom sudu. Hrvatska je oko priznanja neodlučna.

>> UN neizravno priznao Palestinu!

Slovenija je na nogama. Val nezadovoljstva i bunt protiv političke elite i korupcije širi se susjednom državom. Nacija traži ostavke!

Navijačka tučnjava u Zelini

Tko je prvi počeo? Nije se Torcida u Zelini potukla samo s domaćim navijačima, već i s policijom. Obje strane sada nude svoju verziju tučnjave pa se provjerava jesu li plavci prekoračili ovlasti.

>> Ježić još dugo ne mora vratiti pet milijuna eura

Robert Ježić povukao je za nos domaće pravosuđe. Obećao je u proračun uplatiti 5 milijuna eura, navodnog mita koje je Ivo Sanader dobio za prepuštanje INE MOL-u. No, nije to učinio. Izveo je novi manevar, vrijednosnim dionicama jamči da će novac dati kad presuda bude pravomoćna.

Hrvatska je opet pokazala veliko srce! Itekako pomogla da i dalje živi registar dobrovoljnih donora koštane srži i Zaklada Ane Rukavine. Na primjeru ljudi, koji su svojom gestom spasili život drugima, mnogi mogu učiti.

A ovi su ljudi riskirali svoj, da bi spasili tuđe živote. Nisu dvojili i bez razmišljanja su pomagali neznancim. I za to su i nagrađeni. Oni su junaci 2012.!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene