Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije kriv

Kosovo slavi, Srbi ogorčeni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio je Ramusha Haradinaja. Vijeće je zaključilo da nije kriv ni po jednoj točki optužnice. Lahi Brahimaj i Idriz Balaj su, također, oslobođeni.

Sud je naložio da se Haradinaj, Brahimaj i Balaj odmah puste na slobodu. Iako je presudom utvrđeno da se dio zločina navedenih u optužnici, od ubojstava do zlostavljanja, doista i dogodio, vijeće je utvrdilo da trojica optuženih za njih nisu kriva. Vijeće je, štoviše, u nekoliko slučajeva utvrdilo da je Haradinaj kad je čuo za zlostavljanja intervenirao kako bi ih spriječio i zatočene oslobodio. Isto tako, u nekim slučajevima je utvrđeno da su Balaj i Brahimaj sudjelovali u zlodjelima no ona nisu bila obuhvaćena kvalifikacijama ove optužnice.

Pročitajte i ovo U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini

Podsjećamo, Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj bili su optuženi kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni.

>> 'Haški sud odgovoran je za smrt 19 svjedoka!'

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo istih optužbi Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora. Žalbeno je vijeće nakon toga naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su saslušana dva svjedoka koja su odbijala dati iskaz.

Ponovljeno je suđenje započelo u kolovozu prošle godine, a tužitelji su u završnim riječima tražili da ih se proglasi krivima i osudi na najmanje 20 godina zatvora. Optuženi nisu izvodili obranu jer su smatrali da se nisu imali od čega braniti.

Vijest o oslobađanju Haradinaja u Prištini je dočekana vatrometom, a na centralnom trgu se okupljaju građani koji zajedno slave njegovo oslobađanje.Priprema se i svečani doček za večerašnji dolazak, a u svom prvom obraćanju Haradinaj je poručio da će preuzeti poziciju 'političkog lidera' zemlje i da će pod njegovoim vodstvom Kosovo postati članicom Ujedinjenih naroda.

Naime, njegov odvjetnik Ben Emmerson prenio je novinarima njegove riječi da će se 'večeras vratiti na Kosovo i, uz pristanak naroda, uskoro ponovno s pravom preuzeti dužnost političkog čelnika zemlje i predvoditi vladu koja će predstavljati sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, odakle god dolazili i bez obzira na njihovu nacionalnost'.

'Vrijeme je za pomirenje', poručio je Haradinaj preko svog branitelja, naglasivši da će 'jamčiti prava svih manjina i osigurati puno sudjelovanje Srba u političkom životu Kosova'.

Kako je najavio, Haradinaj će se 'oštro' obračunati s korupcijom na Kosovu. 'Prije svega, Haradinaj će nastaviti sa zadacima koje je ovaj loše procijenjeni kazneni postupak prekinuo, predvodeći zemlju u sljedećoj fazi na njezinom dugom putu k punoj neovisnosti i suverenitetu', kazao je Emmerson, dodajući da će tako, uz pristanak međunarodne zajednice i naroda Kosova, Haradinaj završiti posao koji je započeo 2004.

Britanski odvjetnik poručio je i da bi se bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte trebala ispričati Haradinaju i narodu Kosova jer je sada očito da se ta optužnica nikada nije ni trebala podignuti.

Carla del Ponte nije htjela komentirati ovaj zahtjev odvjetnika Emmersona, ali je izjavila da nije iznenađena današnjom presudom, već činjenicom da je bilo teško prikupiti dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njih. 'Istraga protiv Haradinaja je bila veoma teška. Nije bilo suradnje Tužilaštva sa zemljom, nije bilo suradnje s Kosovom, tako da je bilo veoma teško prikupiti dovoljno dokaza kakao bi se podignula optužnica', kazala je.

Mediji u Srbiji nisu s oduševljenjem dočekali vijest o Haradinajevom oslobođenju. Blic je objavio tekst pod naslovom 'Dvaput Hag pomaže, Haradinaj opet oslobođen svih optužbi'. B92  je oslobađajuću presudu nazvao novim 'šamarom' Srbiji, dok Kurir odluku smatra skandaloznom.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je ocijenio da je današnja presuda Haradinaju mimo pravde i prava te da će, kao i prethodne odluke, otežati napore u uspostavljanju mira u regiji, poništiti dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećati euroskeptizicazm srpskog naroda, prenosi B92.

'Nažalost se ispunilo očekivanje da će Haški sud osloboditi Ramusha Hardinaja optuženog za ubojstva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998. godine'.

Oglasio se i premijer Ivica Dačić koji je rekao da je, usprkos presudi, interes Srbije da nastavi dijalog s Prištinom zbog EU.'Sigurno da sve što je bilo u svezi Gotovine, Dana albanske zastave i pričom o albanskom ujedinjenju predstavlja veliko opterećenje. Mi možemo ne otići u sljedeći krug pregovora s EU. Hajde da vidimo što nam je veći interes', rekao je.

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukičević je kazao da je oslobađajuća presuda nekadašnjem zapovjedniku OVK-a nepravedna i da je rezultat neprofesionalne zaštite svjedoka. 'Međutim, mi moramo ostati hladne glave jer se samo tako mogu procesuirati ratni zločini i doći do pravde za žrtve', kazao je.

Predsjednik Nacionalnoga savjeta Srbije za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je da će ova presuda za Haradinaja štetiti njegovom kredibilitetu i da će značajno otežati proces na prostoru bivše Jugoslavije.

'Taj proces će značajno biti otežan, s obzirom da je evidentno da će Hag u javnosti Srbije, bez sumnje, biti označen kao politički sud, a ne pravna institucija. Srpska javnost ima pravo na ljutnju i bijes jer se radi o selektivnoj pravdi ili nepravdi. No, u teškim okolnostima ne smijemo donositi odluku na štetu Srbije'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene