Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kapaciteti su ograničeni'

Kovač za Tagesspiegel: Moramo očuvati Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Miro Kovač poručio je kako se zajedništvo Europe, suočene s izazovima poput izbjegličke krize mora očuvati.

Uoči svog nastupnog posjeta Njemačkoj, hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač je u gostujućem članku u berlinskom dnevnom listu Tagesspiegel od ponedjeljka poručio kako se zajedništvo Europe, suočene s izazovima poput izbjegličke i migrantske krize te prijetećeg izlaska Velike Britanije iz EU-a, mora očuvati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zveckanje oružjem Brine li vas sigurnosna situacija u Europi? Evo kako ste glasali Donald Trump Izjavio povjerenik "Ako Europa bude napadnuta, nikada vam nećemo pomoći": Rekao je Trump Ursuli von der Leyen 2020. godine

„Mi želimo i moramo sačuvati ovaj zajednički dom koji se zove Europa. Dom koji nam pruža zaštitu i udobnost i koji našim narodima i državama omogućava mirni suživot i očuvanje nacionalnih specifičnosti, naravno uz poštivanje zajedničkih pravila“, piše hrvatski ministar u svojstvu gosta-autora u berlinskom dnevniku Tagesspiegel.

Hrvatski ministar vanjskih poslova zaključio je kako odgovornost za sudbinu Europe nose sve zemlje kontinenta bez obzira na veličinu.

On je istaknuo kako su političari izabrani od naroda prema kojemu su odgovorni ali da se isto tako mora razmišljati i djelovati na razini čitave Europe. Kovač je kritizirao činjenicu što trenutno za rješavanje migrantske krize ne postoji zajednički pristup rješavanju tog problema na razini čitavog kontinenta. Iznimka su zemlje jugoistočne Europe.

'Europa nije obećana zemlja, kapaciteti su ograničeni'

„Dogovor između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije u savladavanju migrantske struje funkcionira dobro i dobar je primjer za efikasnu suradnju ograničenu na jedan dio Euope“, piše Kovač.

On istodobno zaključuje kako postoji nužnost što skorijeg rješenja na europskoj razini jer da „izolirana rješenja na nacionalnoj razini ne doprinose održivoj europskoj politici“. Kovač u svom obraćanju podržava i slovenski prijedlog, da ukoliko se ne uspije zaštititi tursko-grčka granica, to treba učini na grčko-makedonskoj.

On je naglasio kako će Hrvatska i dalje pokazivati humanost i doprinositi zajedničkom, europskom rješenju, ali da ne može postati sabirni centar u kojem bi se zadržavale izbjeglice.

„Mi moramo poslati jasnu poruku a to je: Europa pruža pomoć i humanost ali Europa nije obećana zemlja, naši kapaciteti su ograničeni“, zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene