Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Srbije Vojislav Koštunica danas je izjavio, u povodu 11. obljetnice "Oluje", da nikada ne treba zaboraviti progon više stotina tisuća Srba iz Hrvatske koji se tada dogodio nazivajući ga "velikim i nekažnjenim zločinom".


 "Nikada nećemo zaboraviti onu strašnu kolonu prognanika od Knina do Beograda koja trajno svjedoči o velikom i nekažnjenom zločinu", rekao je Koštunica u pisanoj izjavi u povodu 11. obljetnice hrvatske vojno- redarstvene akcije "Oluja" kojom je 5. kolovoza 1995. godine oslobođen najveći dio teritorija koji je do tada bio pod srpskom okupacijom. 

Vezani članci Ilustracija Strava na parkiralištu: Posvađali se oko igranja golfa pa natjecatelju odgrizao nos - prijeti mu sedam godina zatvora Ilustracija Dvojici pripadnika srpske paravojske dopunjena prijava za ratni zločin: Ubili šesnaest civila iz Gornjih i Donjih Jama

Koštunica je istaknuo kako je "na današnji dan ubijeno na tisuće nevinih ljudi i prognano više stotina tisuća Srba ... iz njihovih domova u kojima su vjekovima živjeli".

 "Kada se pod prijetnjom uništenja protjera cijeli jedan narod, jasno je da se najvećim dijelom posljedice ove velike tragedije nikada ne mogu ispraviti", ukazao je Koštunica istaknuvši kako je potrebno tražiti put "da se umanji nepravda i neprestano radi na povratku prognanika kućama uz punu sigurnost i poštivanje ljudskih prava". 

O "Oluji", u povodu njezine 11. obljetnice, danas pišu svi beogradski mediji ističući kako je akcija hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga "dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske". 

Prema evidenciji Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas", koju objavljuje srbijanski tisak i elektronski mediji, u "Oluji" je "poginulo i nestalo 1.960 Srba, od čega 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 djece". 

Dio medija ističe i kako je "jedanaest godina kasnije, 'Oluja' tema broj jedan u odnosima Srbije i Hrvatske, zbog potpuno različitog sagledavanja tih događaja. 

Dok se u Srbiji danas obilježava obljetnica akcije tijekom koje je na tisuće Srba ubijeno i oko dvadeset tisuća kuća zapaljeno,  sutra, u subotu Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju