Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Uvod u smjenu Šukera?

Kosor staje uz Rohatinskog i smjenjuje Marića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor zabranila je Goranu Mariću, šefu saborskog Odbora za financije, da više išta govori protiv HNB-a, a uz zabranu govora opasno mu se zaljuljala i stolica predsjednika Odbora.

Posljedica je to Marićeva prošlotjednog istupa u Saboru u kojem se obrušio na politiku Hrvatske narodne banke, nakon čega je guverner dr. Željko Rohatinski neizravno zaprijetio ostavkom, piše Jutarnji. Da je Goran Marić samo saborski zastupnik, vodstvo HNB-a ne bi reagiralo na njegove izjave, no u ovom su slučaju procijenili da Marić govori u ime vladajuće politike. Dalje od neizravne prijetnje ostavkom u tome se razgovoru, doznajemo, nije došlo. Guverner ostaje na svojoj poziciji jer je Vladi premijerke Kosor u ovom trenutku dragocjena suradnja s HNB-om i ugled koji guverner uživa u zemlji i svijetu pa će učiniti što god treba da ga zadrži. Zato neće zadržati Gorana Marića, a špekulira se da je njegov odlazak samo uvod i u smjenu ministra Ivana Šukera, čiji odlazak sa čela državnih financija ne traže samo brojni domaći nego, navodno, i neki inozemni financijski i politički krugovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Agrokor Grmoja: ''Nakon priznanja Rohatinskog, istina mora izaći na vidjelo'' Jadranka Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Nakon optužbi na povjerenstvu Kosor znala za sastanke Rohatinskog i Karamarka: "Nisam čula Kujundžić bio u toj ekipi"

Goran Marić pripada tzv. Šukerovom krugu i govori u Šukerovo ime, ustvrdio je za Jutarnji konzultant Ante Babić, bivši savjetnik bivšeg premijera Sanadera. Kaže da je u pozadini Marićeva napada na HNB Šukerov osobni animozitet prema guverneru Rohatinskom jer svaki guvernerov istup u kojem ima makar i naznaka kritike fiskalne politike Šuker doživljava kao osobni napad. Babić podsjeća da ti Šukerovi krugovi svako malo napadaju HNB kad ne mogu pronaći drugog krivca za ekonomske probleme te da je ovaj napad možda samo priprema terena za neki još žešći koji slijedi ako, primjerice, ne uspije prodaja sljedeće emisije obveznica.

Međutim, u financijskim nam krugovima tvrde da ova posljednja Marićeva kritika HNB-a ima izravni povod. Sve je počelo kad je guverner Rohatinski, na jednom zatvorenom sastanku, rekao da HNB više neće oslobađati novac iz rezervi kako bi se preko HBOR-ovih kredita davao za punjenje proračuna. Rohatinski je, kažu, rekao: Nisam zadovoljan kako se troši novac oslobođen iz rezervi! Naime, dijelom tih kredita, čije su korisnike banke, HBOR i država proglasili tajnom, mogu se vratiti dugovi državi za poreze i doprinose.

Guverner je očito htio poručiti kako se novac godinama skupljan u rezervama sada ne bi smio trošiti za bolje punjenje proračuna nego, prije svega, za pokretanje gospodarstva, piše Jutarnji list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene