Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarski premijer Bojko Borisov podupro je u Zagrebu nastojanja hrvatske vlade da u lipnju završi pristupne pregovore s EU-om i poručio da će bugarski parlament biti među prvima koji će ratificirati ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji. Tom prilikom premijerka Kosor izjavila je kako nema zahtjeva za monitoringom niti kritika zbog reakcija na presudu generalima.


Podsjetivši na nekadašnju povelju bugarskog cara koja je dubrovačkim trgovcima omogućavala da slobodno i bez plaćanja poreza trguju na području tadašnje Bugarske, Borisov je istaknuo da se 'u lipnju to pravo treba realizirati'
'Naša vlada, koja je dužna sačuvati ono što su stvorili bugarski carevi u prošlosti, bit će prva ili među prvima koja će ratificirati i dati podršku Hrvatskoj kao članici EU-a', rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Jadrankom Kosor.

Po njegovim riječima, balkanski narodi puno bolje od naroda Europe znaju koliko je važno sačuvati mir i stabilnost u regiji, 'koliko je važno narodima u Srbiji, BiH, Crnoj Gori da vide uspjeh koji su postigli narodi u Bugarskoj i Hrvatskoj'. Vjerujem da će završetak hrvatskih pregovora u lipnju biti jako važan znak ostalim narodima', istaknuo je premijer Bugarske koja je zajedno s Rumunjskom 2007. ušla u Uniju u posljednjem valu proširenja.

Premijerka Kosor, koja je rekla da Borisov stiže u Zagreb u izrazito važnom trenutku, istaknula je da je od bugarskog premijera dobila 'punu, stvarnu i prijateljsku' potporu za završetak pregovora do kraja lipnja. Najviše smo razgovarali o tome što vlada čini za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava), kako bi ga zajedno s poglavljem 8 (Tržišno natjecanje) vezanim za brodogradilišta što prije zatvorili", rekla je Kosor ističući da pregovore želi završiti u lipnju, kada će se obilježiti 20. obljetnica neovisnosti.

Premijerka je na pitanje novinara demantirala da će Bruxelles Zagrebu, ako završi pregovore u lipnju, uvesti monitoring i istaknula da će Hrvatska nastaviti s reformama i nakon što uđe u Uniju. Također je rekla kako reakcija politike na hašku presudu nije izazvala europske kritike, a lipanj je i dalje naš cilj za završetak pregovora.

Podsjetivši da su Zagreb nedavno posjetili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele, Kosor je rekla da 'nigdje, ni u jednom razgovoru nije bilo riječi o tome'. 'U trenutku kada završimo pregovore i dalje, nastavit ćemo puno, čvrsto i predano raditi jer do potpisivanja Pristupnog ugovora treba dokazivati ne samo Komisiji i članicama, nego i zbog nas da zakone treba provesti', rekla je Kosor izdvojivši kao primjer Zakon o spriječavanju sukoba interesa.

Europski povjerenik Fuele rekao je prošloga tjedna nakon međuvladine konferencije o pristupanju u Bruxellesu da Komisija ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja Pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u EU-u, rekao je Fuele.

'Ja mislim da Hrvatskoj nije potreban monitoring. Kada Bruxelles bude razmatrao to pitanje ja ću to jasno reći", kazao je Borisov, premijer Bugarske kojoj je EU nakon ulaska uvela verifikacijski mehanizam kako bi i dalje pravila napredak na području pravosuđa. 'Puno se bolje živi u državi s monitoringom nego u državi s komunističkim režimom', dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna WELOVESOUND dovodi svjetske DJ zvijezde: Loco Dice, Timo Maas, Chris Liebing i tINI Slika nije dostupna Više se trošilo u svibnju i lipnju!

>> Bruxelles: Lipanjski rok ambiciozan ali dostižan

Kosor je na novinarski upit također opovrgnula medijske napise da Bruxelles zamjera hrvatskoj vladi reakcije na haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. 'To odlučno demantiram. To nije istina. Ni u jednom našem razgovoru nije ni na koji način implicirano ovo o čemu govorite', istaknula je Kosor, dodajući da nema niti je bilo prigovora iz EU-a na bilo čije ponašanje u vezi s presudom generalima.

'Mi razumijemo građane, pogotovo hrvatske branitelje, ali Hrvatska je pravna država u kojoj se presude moraju poštivati', istaknula je Kosor, uvjerena da u tome smislu neće biti nikakvih zapreka za zatvaranje poglavlja 23. Najavila je da u Zagreb uskoro stiže glavni haaški tužitelj Serge Brammertz za kojeg je rekla da 'sasvim sigurno ne spada u one koji bi nam poruke slali putem medija'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju