Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove investicije

Kosor: S Angelom Merkel sam razgovarala o jačanju gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Kosor kazala je kako je središnje mjesto razgovora s njemačkom kolegicom bilo jačanje gospodarske suradnje, da se razgovaralo o mogućim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu te kako je izražena obostrana želja da potencijal njemačkog ulaganja bude još veći.

'Ne mogu konkretno govoriti ni o jednom projektu, jer smo prije svega govorili načelno, ali isto tako govorili smo o projektima koji su sada u različitoj fazi', rekla je premijerka Kosor novinarima prilikom današnjeg posjeta Staroj Gradiški, gdje je ispred bivšeg Kazneno-popravnog doma obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza.

Premijerka Kosor je također istaknula kako je s njemačkom kancelarkom Merkel razgovarala 'o mogućim ulaganjima u energetiku i infrastrukturu. Isticali smo nekoliko odličnih primjera ulaganja njemačkih gospodarstvenika u Hrvatsku. Vjetroelektrana kod Šibenika koja se proširuje, vrijedna više od 70 milijuna eura. Isto tako moguća dodatna ulaganja u infrastrukturu; razgovarali smo o mogućnosti ulaganja u luku Rijeka, izgradnji nizinske pruge, do nekih konkretnih primjera ulaganja sa Siemensom'.

'Želimo da potencijal njemačkog ulaganja bude još veći; takvu želju izrazila je i gospođa Merkel. Iznimno sam zadovoljna jer je središnje mjesto razgovora bilo jačanje gospodarske suradnje', istakla je premijerka Kosor. Predsjednica Vlade rekla je kako su razgovori tekli u svjetlu činjenice da je Hrvatska buduća 28. članicu Europske unije.

'Puno sam govorila o onom što je Vlada RH u protekle dvije godine učinila o onom što se zove fiskalna odgovornost. Mislim da se to dodatno prepoznaje kao nešto iznimno što smo napravili i što jača našu poziciju i do ulaska u Europsku uniju. Radimo prema zakonu o fiskalnoj odgovornosti. Mnoge mjere koje smo proveli su omogućile i da zamrznemo rashode proračuna u ovoj, ali i idućoj godini. Ponašamo se razumno i štedljivo', rekla je Kosor, naglasivši kako je kroz provedene mjere Vlada uklonila mnoge prepreke za ulaganja i dodatno ojačala disciplinu u smislu racionalnog korištenja državnog proračuna.

Posebno sam govorila o planu smanjivanja deficita do 2014. godine, kada bi to trebalo biti 1,6 posto državnog proračuna. To je osobito zanimalo kancelarku Merkel. Izrazila je zadovoljstvo onim što smo napravili. Ona je potvrdila da je to smjer kojim i trebamo ići, zaključila je premijerka Kosor. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uputila čestitke Merkel u pismu Kosor ističe njen dopirnos hrvatskom putu u EU Slika nije dostupna 'Tampon' između Zagreba i Beograda? Pahor u neslužbenom posjetu Tadiću: Je li u mirovnoj misiji?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene