Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu BiH

Kosor: Pripremili smo sve za izgradnju novog mosta na Savi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor popodne je bila u posjetu Županiji Posavskoj u BiH gdje se u Orašju na susretu s gospodarstvenicima Posavine izjavila kako je Hrvatska sve pripremila za gradnju novog mosta na Savi koji će biti dio prometnog koridora 5c.

Kako je rekla Kosor, što se nas tiče radovi na mostu mogu početi već danas. Čeka se da se završi posao s bosansko-hercegovačke strane. Mi vjerujemo da je moguće za dva mjeseca početi graditi i taj most, rekla je premijerka. Kosor se u Orašju susrela s predsjednikom Vlade Županije Posavske Marijanom Orošićem, predsjednikom županijske skupštine Marijom Jurkićem, te ministrima u tamošnjoj vladi i načelnicima općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac.

Na sastanku se razgovaralo o gospodarskim temama, braniteljskoj populaciji, graničnoj povezanosti Županije Posavske i Hrvatske itd. Nakon toga predsjednica vlade je bila na susretu s gospodarstvenicima, njih stotinjak, među kojima mnogi posluju i u Hrvatskoj i BiH.

Zahvalivši onima koji posluju u obje države, Kosor je rekla kako oni pokazuju zajedništvo koje za cilj ima bolji život ljudi s obje strane granice. Kako je rekla, boreći se s problemima i krizom u BiH i Hrvatskoj oni su doprinijeli da je trgovinska razmjena te županije i Hrvatske 21 posto veća nego 2009. Od ukupnog uvoza u tu županiju hrvatski je udio 41 posto. Kosor je govorila i o važnosti ulaska Hrvatske u EU za hrvatsko gospodarstvo, kao i o potpori BiH na euroatlanskom putu te i o potpori Hrvatima koji žive u BiH.

Prostora za gospodarsku suradnju dviju država ima puno, a preduvjet je unapređenje infrastrukture, rekla je premijerka. Podsjetila je na prošle nedjelje označen početak radova na dionici autoceste koridora Vc od Sredanaca do granice s BiH. Kosor ističe da je Hrvatska sve pripremila za gradnju novog mosta na Savi koji će biti dio tog koridora. Čeka se da posao završi BiH strana. Vjerujemo da je to moguće i da ćemo za dva mjeseca početi graditi i taj most", rekla je Kosor.

Predstavljajući gospodarsku sliku županije, Marijan Oršolić, predsjednik Vlade Županije Posavske i Đuro Topić, načelnik općine Orašje istakli su otvorenost za nove investitore, te nastojanja da županija što bolje iskoristi priliku za korištenje EU predpristupnih fondova. Nove investicije jedini su put smanjenju broja nezaposlenih u kraju gdje je poljoprivreda vodeća gospodarska grana. U Županiji Posavskoj živi oko 21.000 stanovnika, a njih 51 posto je nezaposleno. Od 1.508 registriranih poduzeća i obrta, tek manji dio je orijentiran na proizvodnju.

Iako su ulazak Hrvatske u EU ocijenili kao potencijalna prednost, tvrtke iz prehrambenog sektora na cijelu situaciju gledaju s nelagodom. Za ulazak u EU sve čestitke Hrvatskoj, ali me zabrinjava što u BiH nisu stvoreni uvjeti da proizvodi animalnog podrijetla budu izvezeni na tržište EU. Takva situacija ne pruža ni mogućnost korištenja fondova ni uključenja u projekte prekogranične suradnje.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor predstavila knjigu, ilustracija - 1 Predstavljanje knjige Jadranka Kosor za Dnevnik Nove TV: "Cijeli život, pogotovo u tom političkom životu, bila sam sama" Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor na svom Twitter profilu objavila afotografiju s Vukom Jeremićem susret u Bakuu Bivša premijerka objavila fotografiju s nekadašnjim srpskim kolegom: "Snažno smo se fajtali...Frcale su iskre!

Teško da će se suradnja moći poboljšati, rekao je Marko Damjanović, predsjednik udruge gospodarstvenika i direktor tvrtke Posavina koka koji je izrazio i strah da građani te županije neće više imati novca za kupovinu proizvoda iz Hrvatske. Nakon susreta u Orašju premijerka Kosor se uputila posjet franjevačkom samostanu u Tolisi kako bi se susrela s gvardijanom fra Marijanom Živkovićem. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene