Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govorila u UN-u

Kosor: Hrvatska je spremna podijeliti svoja iskustva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor održala je govor na 65. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.

'Globalna strategija Ujedinjenih naroda, odnosno koncept globalne vladavine, zahtijeva temeljitu preobrazbu samog UN-a. Hrvatska podupire sustavno učvršćivanje strukture UN-a kroz 'Proces sveobuhvatne koherentnosti sustava', kao i sveobuhvatnu reformu Vijeća sigurnosti', rekla je Kosor u istupu za govornicom Opće skupštine.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Ona je istaknula kako je cilj tog procesa 'povećanje transparentnosti, odgovornosti i djelotvornosti UN-a'. Predsjednica hrvatske vlade je kao 'važnu i dobrodošlu novost' unutar sustava UN-a pozdravila uspostavu 'UN Women' - tijela namijenjenog potpori jednakosti spolova i jačanju položaja žena.

'RH će nastaviti s promicanjem ljudskih prava'

Govoreći o zalaganju Hrvatske za prihvaćeni koncept zaštite civila od genocida, etničkog čišćenja, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, Kosor je izrazila hrvatsku potporu djelovanju Međunarodnog kaznenog suda, te Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. 'Hrvatska će nastaviti sa zaštitom i sustavnim promicanjem ljudskih prava', kazala je Kosor.

U svom je govoru posebno istaknula snažno zauzimanje Hrvatske, kao članice NATO-a i buduće članice EU-a, za osiguranje mira i stabilnosti jugoistočne Europe, te zalaganje za 'jasnu euroatlantsku perspektivu svih država susjedne regije'.

U tom je kontekstu pozvala susjedne zemlje da slijede duh suradnje, dijaloga i međusobnog uvažavanja, kakav su pokazale Hrvatska i Slovenija, dogovorivši međunarodnu arbitražu za rješavanje graničnog spora. Također je pozdravila nedavnu odluku Opće skupštine UN-a da aklamacijom usvoji Rezoluciju o Kosovu, koju su zajednički predložile Srbija i EU, te izrazila posebnu potporu Hrvatske za euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine.

Govoreći o globalnim prijetnjama s kojima se suočava suvremeni svijet, od terorizma i širenje oružja za masovno uništenje do humanitarnih kriza i klimatskih promjena, Kosor je kazala da one od svih nas zahtijevaju usklađenu akciju, zajedničku odgovornost i novu solidarnost.

Ona se osvrnula i na ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja, koji su bili tema posebnog summita UN-a prošloga tjedna, rekavši da provedba tih ciljeva za Hrvatsku ima poseban značaj, zbog njihove usklađenosti s procesom pristupanja EU-u. Istaknula je kako se Hrvatska od primateljice međunarodne pomoći pretvorila u davateljicu pomoći, koju usmjerava u susjednu regiju jugoistočne Europe u vidu znanja i stečenog iskustva.

'Spremni smo podijeliti svoja iskustva'

Premijerka Kosor naglasila je i doprinos Hrvatske u slanju mirovnih postrojbi te policijskih i vojnih stručnjaka u 14 međunarodnih misija pod vodstvom UN-a, NATO-a i EU-a. 'Hrvatska je također spremna podijeliti svoja iskustva s državama koje izlaze iz oružanog sukoba pružanjem stručnih savjetodavnih i drugih usluga u područjima reforme sigurnosnog i obrambenog sektora, te u integraciji razvojačenih osoba', rekla je Kosor. Izražavajući želju Hrvatske da pruži dodatni doprinos radu UN-ove Komisije za izgradnju mira, ona je najavila hrvatsku kandidaturu za članstvo u tom tijelu za razdoblje 2012.-2013. godine.

>>Digla se prašina: Tko su kandidati za izlazak iz Vlade?

Premijerka Kosor u govoru je istaknula kako odvraćanje od uporabe nuklearnog oružja danas postaje imperativ, te iskazala potporu Hrvatske obnovljenoj želji međunarodne zajednice za svijetom bez nuklearnog oružja. Pozdravila je konkretne korake koje poduzimaju nuklearne države na smanjivanju svojih arsenala i na povećanju transparentnosti i sigurnosti nuklearnih zaliha.

>> Kosor najavila smjene ministara

'Hrvatske najoštrije osuđuje terorizam i u potpunosti je posvećena suzbijanju te prijetnje na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini', rekla je premijerka Kosor, ističući da je Hrvatska tijekom članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, 2008.-2009. godine, predsjedavala Protuterorističkim odborom, subsidijarnim tijelom Vijeća sigurnosti. Premijerka Kosor u ponedjeljak je otvorila trgovanje na newyorškoj burzi NYSE, te se sastala s njezinim predsjednikom Duncanom Niederauerom. Na marginama godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a održala je bilateralne sastanke s premijerima Malezije i Jamajke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene