Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrušila se na predsjednika

Kosor poručuje: Josipović se svrstao u koaliciju, mi ne možemo prihvatiti 'crvenu Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor uzela je 'na zub' predsjednika države Ivu Josipovića te ga optužila da se svrstao u koaliciju.

Za nju je konačan pokazatelj u tom smislu gostovanje glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana festivalu u Požegi kao predsjednikovog izaslanika. Tim činom, rekla je premijerka, Josipović se svrstao na jednu stranu.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!"

'Ovo je ipak simptomatično, jer bi smo u konačnici mogli zaključiti, a također smatram da bi to bilo jako loše za demokraciju u Hrvatskoj, da se ostvaruje polako ali sigurno puzajući projekt 'crvene Hrvatske'', rekla je Kosor dodavši kako je 'to nešto što mi ne možemo prihvatiti'.

Premijerka Jadranka Kosor je na otvorenju radova na izgradnji južnog traka južne osječke obilaznice poručila kako je ovo godina u kojoj je Hrvatska definitivno izašla iz gospodarske krize.

Predsjednik Ivo Josipović danas nije želio komentirati izjave premijerke Jadranke Kosor Premijerka je istaknula rast BDP-a iz drugog tromjesečja ove godine kao glavni pokazatelj izlaska iz krize, a najavila je i kako vjeruje da će taj rast do kraja godine biti i veći.

Premijerka je zaključila kako neki krivo tumače da trebaju proći tri kvartala zaredom s pozitivnim rastom, kako bi se moglo reći da smo izašli iz krize. Naglasila je kako je Hrvatska u borbi s recesijom i krizom uspjela stabilizirati financije. Pod tim je smatrala redovitu isplatu mirovina, plaća djelatnicima u državnoj upravi te redovite isplate socijalnih davanja.

Istaknula je i kako je izvoz u srpnju ove godine za 7,5 posto veći od izvoza u srpnju prošle godine, što je za nju isto tako dobar pokazatelj izlaska iz krize. Spomenula je i kako je od 14 milijardi eura planiranih investicija u Vladinom programu gospodarskog oporavka, već tri milijarde u raznim fazama realizacije.

Autocesta prema granici s BiH

Dionica je dužine 3,2 km i nastavlja se na već izgrađenu dionicu Đakovo-čvor Sredanci i spajati će čvor Sredanci s budućim graničnim prijelazom Svilaj na granici s Bosnom i Hercegovinom. Investitor radova vrijednih oko 187 milijuna kuna (s PDV-om) su Hrvatske autoceste, a izvođač radova je Poslovna udruga koju čine Osijek-Koteks kao vodeći partner i Ingra Zagreb kao partner.

Financiranje izgradnje dionice Sredanci-granica BiH je osigurano kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) u kojem svaka sudjeluju s po 50 posto.

'Ovo je projekt važan i za gospodarstvo, za prometno povezivanje juga Hrvatske, ali prije svega zbog ponosa i nacionalnog dostojanstva. I u ovako teškim vremenima mi smo u izgradnju autocesta uložili više od dvije milijarde kuna. Od 2004. do 2010. godine izgrađeno je 413 kilometara autocesta i uloženo ukupno oko 23 milijarde kuna. To su podatci koje treba zapamtiti. Oni pokazuju kako smo odgovorno radili i kako je ogroman potencijal u našim građevinskim tvrtkama, ali isto tako kako smo odgovorno radili na razvoju gospodarstva', rekla je Kosor.

Da je ulaganje u autoceste ulaganje u razvoj, Kosor je, između ostalog, opravdala činjenicom da 90 posto turista na ljetovanje u Hrvatsku dolazi upravo autocestama. Predsjednica Vlade najavljuje da će rezultati turističke sezone biti rekordni, ali da i ostatak gospodarstva bilježi oporavak od gospodarske krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene