Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

'Ovo je domoljubna odluka, ne odričemo se teritorija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru traje burna rasprava o arbitražnom sporazumu.

Rasprava o prihvaćanju sporazuma o arbitraži sa Slovenijom počela je ujutro, a mogla bi potrajati cijeli dan, budući se za sudjelovanje javilo 50-ak zastupnika. Na početku je svoju uvodnu riječ izrekla premijerka i iskoristila priliku da odgovori na kritike koje na račun sporazuma dolaze sa svih strana - iz oporbenih, a pogotovo crkvenih te jučer i intelektualnih i javnih krugova.

Pročitajte i ovo Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes" Slika nije dostupna Hrvatska zadovoljna istupom pred arbitražnim sudom o granici

>> Sabor će dati 'zeleno svjetlo', bez obzira na protivljenje Crkve i intelektualaca

'Ovo je za mene domoljubna odluka'

'Ono što moguće reći je da smo na kraju iznimno teškog puta i važnog posla. Sada je sve u vašim rukama. Ako odlučite da možemo potpisati sporazum, to ćemo i napraviti', poručila je Kosor zastupnicima te naglasila kako nije istina da je bilo što u procesu pregovora oko sporazuma tajila. 'Istina je da je na snazi bila tiha diplomacija, a to znači da se u krugu struke pokušavalo dogovoriti ono što je sporno. Da smo se o dogovoru izjašnjavali javno, slovenski premijer Borut Pahor i ja se ništa ne bi dogovorili', rekla je Kosor te naglasila kako je odluka o potpisivanju arbitražnog sporazuma domoljubna odluka.

'Arbitražni sporazum bolji od prvog Rehnova prijedloga'

Ostavite međusobna politička prepucavanje po strani, odlučujete o budućnosti Hrvatske, poručila je Kosor zastupnicima Kosor je ocijenila da je arbitražni sporazum bolji od prvog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je Sabor prihvatio, budući da je, napomenula je, taj prijedlog koristio termin 'kontakt' Slovenije s otvorenim morem, a današnji sporazum govori o 'vezi prema otvorenom moru'. Boljim rješenjem za Hrvatsku i bitnom razlikom u odnosu na prvi Rehnov prijedlog ocijenila je i odredbu iz novog sporazuma po kojemu bi procesni rokovi počeli teći tek kada Hrvatska potpiše pristupni pregovor s EU i zaključi pregovore. Po Rehnovom prijedlogu, naime, arbitražni sud odluku mora donijeti u roku od jedne godine, dakle, moguće, prije završetka pregovora, što, upozorava Kosor, može dovesti do novih blokada. I u ovom sporazumu, dodala je, ostaje ono što na čemu je Hrvatska inzistirala od početka - granični spor rješavat će se prema međunarodnnom pravu, odnosno pred arbitražnim sudom kao međunarodnim pravosudnim tijelom.

'Odlučujete o budućnosti Hrvatske'

Svjesna je, kazala je, da mnogi s nerazumijevanjem gledaju na ovaj sporazum koji je dogovorila s Pahorom, odnosno ne razumiju da sporazum znači izlaz Hrvatske iz spora i blokade te put ka ulasku u EU. 'Ovaj sporazum to, ako se potpiše, i jamči', naglasila je Kosor. 'Ovo je jedan od važnijih trenutaka, kada treba znati preuzeti odgovornost, a vladajuća koalicija i ja kao predsjednica Vlade to smo i učinili. Ovo je trenutak kada se ne može skrivati iza drugih, kada se odlučuje o budućnosti Hrvatske', poručila je. Kosor je istaknula da i ovo vrijeme krize i recesije pokazuje svu važnost što skorijeg pristupanja EU, da Hrvatska bude za stolom europskih država i naroda, 'jer je tamo daleko više partnera koji mogu pomoći u svladavanju prepreka'. Zastupnike je pozvala da se u raspravi ne iscrpljuju 'međusobnim političkim prepucavanjima', pričama o tome tko je i što ranije krivo napravio u odnosima sa Slovenijom, već pomno iščitaju predloženi sporazum i potom odluče treba li ga Vlada potpisati. 'Dolazim pred vas bez da sam išta parafirala, a kamoli potpisala. Odlučujete o budućnosti Hrvatske', poručila je premijerka zastupnicima, dodavši da tek sada, kada je premijerka, shvaća koliko je teško donositi odluke.

'Tek sada razumijem težinu odluka koje se ponekad moraju donijeti'

'Za mene je domoljubna odluka o tome hoće li Hrvatska krenuti prema EU ili će ostati tu gdje je sad'. Kosor je također rekla kako tek sada razumije sve prijašnje predsjednike Vlada, od ratnih, preko Ivice Račana pa sve do Ive Sanadera. 'Sada razumijem mnoge teške odluke koje se moralo donijeti, a to možete razumijeti samo kada doista sjednete na ovaj vrući stolac', rekla je premijerka te ponovila kako se Hrvatska potpisivanjem sporazuma ne odriče svojeg teritorija, već taj sporazum otvara mogućnost rješavanja spora po međunarodnom pravu i pred međunarodnim sudom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene