Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o MPO

Kosor: O medicinski potpomognutoj oplodnji treba odlučivati na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport danas je većinom glasova podržao Vladin konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), a protiv su bili zastupnici HDZ-a, među kojima je Jadranka Kosor apelirala da o tom zakonu odluče građani na referendumu.

Kosor, predsjednica Odbora, u raspravi je istaknula kako je riječ o osjetljivom zakonu za koji politika, tj. parlament treba naći snage da problematiku koju regulira zakon pokuša uskladiti sa stvarnim životom ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

'To ne bio smio biti predmet političkog prepucavanja zbog različitih svjetonazora', kazala je, istaknuvši svoj stav da život počinje prirodnim začećem i završava prirodnom smrću, te da u tom smislu nije sklona donošenju zakona kako ga predlaže Vlada.

Taj je zakon, naglasila je Kosor, upravo tema o kojoj bi se trebao provesti referendum. 'Ovako ćemo se unedogled prepucavati', poručila je Kosor vladajućima.

>> Hoće li zastupnici katolici poslušati stav Crkve u vezi medicinski potpomognute oplodnje?

I njezin stranački kolega Ante Babić ustvrdio je kako život počinje začećem te da u tom smislu predloženi zakon smatra kršenjem prava na život i ustavnih načela o ljudskim pravima, posebno zbog dopuštanja zamrzavanja jajnih stanica koje smatra začetom djecom.

Kao i Kosor, neprimjerenim smatra da su za kršenje zakona predviđene tek prekršajne, ne i kaznene sankcije, upozorivši da zakon otvara prostor brojnih manipulacijama i nezakonitostima koje treba rigorozno kažnjavati.

Sunčana Glavak (HDZ) prigovorila je odredbi po kojoj bi se ograničenje od šest postupaka MPO-a na teret HZZO-a odnosilo i na žene koje su se već podvrgavale tim postupcima po važećem zakonu.

Odgovorila joj je pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, istaknuvši da se to ograničenje odnosi samo na postupke u kojima se koristi stimulacija, s obzirom na upozorenja medicinske struke da previše takvih postupaka stimulacije šteti zdravlju žene.

Na apel predsjednice Odbora o raspisivanju referenduma, Đukanović je rekla kako bi, kada bi o nečemu odlučivala na referendumu, htjela da to bude nešto što se na nju odnosi, odnosno da nisu svi građani primorani liječiti se od neplodnosti.

Odgovorila je i na stavove HDZ-a da život počinje začećem. 'Nama kao predlagatelju nije bila namjera i želja propisivati kada počinje život, nego propisati načine i postupke MPO-a', poručila je, napominjući da je zakon u potpunosti usklađen s propisima EU.

S njom se složila i Sonja Koenig (HNS), ističući kako zakon nikoga ne prisiljava da se podvrgne umjetnoj oplodnji već daje izbor svakome da sam odluči. 'Tu odluku ni za koga ne može donijeti ni jedna vjerska zajednica, ni jedna udruga, ni jedna država. Država mora osigurati zakone kojima će svima koji žele postati roditelji omogućiti da to i postanu', naglasila je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene