Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa nije dogovoreno ispod stola

Kosor uvjerava da nećemo izgubiti ni kilometar teritorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporba premijerku zatražila da zastupnike izvijesti o pregovorima.

Oporbeni klubovi SDP-a, HNS-a i IDS-a danas su od premijerke Jadranke Kosor zatražili da zastupnicima podnese izvješće o pregovorima i dogovoru sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, na što je predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je da će, budući da je oporba prikupila potrebne zastupničke potpise, taj prijedlog naknadno uvrstiti u dnevni red sjednice.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> Dogovor s Kosor najuspješniji potez Slovenije

Prvi je zahtjev za podnošenjem izvješća uputio čelnik SDP-a Zoran Milanović, koji je iz zastupničke klupe poručio da se od 8. svibnja, kada je Sabor donio zaključak o prihvaćanju prvog prijedloga Ollija Rehna, puno toga promijenilo, te da zastupnici i javnost žele čuti od premijerke stoji li Vlada još uvijek iza tog zaključka.

'Želimo čuti da se nije odustalo od pregovaračkog stajališta od 8. svibnja, jer ako je, onda je to kršenje odluke Sabora', kazao je Milanović, napominjući da je Hrvatska odbila drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna, za koji se, kaže, tek naknadno doznalo da će biti ishodište nastavka pregovora o graničnom sporu sa Slovenijom. Naglasio je da je Pahor već dva puta pred slovenskim parlamentom govorio o dogovoru s Kosor, 'koja to nije učinila niti, po dnevnom redu, uopće ima namjeru', a zabrinjavajućom je ocijenio i Pahorovu izjavu prije dva dana da se Hrvatska obvezala riješiti granični spor prije ulaska u EU.

Vesna Pusić je u ime HNS-a premijerku Kosor pozvala da pred Saborom objasni je li u Ljubljani prihvatila drugi, za Hrvatsku neprihvatljiv prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna. Izvješće o pregovorima sa Slovenijom zatražio je i Damir Kajin ispred IDS-a, ocijenivši da to što je sa Slovenijom dogovoreno da se granični spor rješava arbitražom, a ne pred međunarodnim sudom pravde te da je izvorište spora doticaj Slovenije s otvorenim morem, znači kršenje odluke Sabora od 8. svibnja. Zahtjevu SDP-a, HNS-a i IDS-a pridružio se nezavisni zastupnik Dragutin Lesar. Premijerka Kosor na to sve je odgovorila kako je Hrvatska je uspjela, kako su pregovori deblokirani, i kako će 2 listopada biti međuvladina konferencija.

'Potpuna je laž da će Hrvatska izgubiti kilometre mora'

'Potpuna je laž da će Hrvatska izgubiti kilometre svoga teritorija, kao što kaže gospodin Kajin, jer su takve izjave dio njegove predizborne kampanje. Pahor i ja smo imali tri susreta, uz tihu diplomaciju', rekla je Kosor. Premijerka je istaknula da su se dogovorili da ona pošalje pismo švedskom predsjedatelju, i da je to je sve što su se dogovorili.

'Rješenje pograničnog spora rješavat će se u nastavku pregovora s EU, bez prejudiciranja granice, uz pomoć EU. Nastaviti ćemo tamo gdje smo stali, u lipnju ove godine. Ništa nije dogovoreno ispod stola. Mislim da se svi slažemo kako je deblokada pregovora bila naš cilj, i kako je to ostvareno, te kako smo na dobrom putu da ostvarimo i naš konačni cilj ulazak u EU', zaključila je Kosor i istaknula kako smatra da dodatno izvješće Saboru u ovom trenutku nije potrebno. (Hina/D. Ma.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene