Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene propisa

Kosor najavila usklađenje sustava mirovinskog osiguranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je cjelovito usklađenje sustava mirovinskog osiguranja, nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kao srednjoročne mjere programa gospodarskog oporavka.

'Nakon sveobuhvatne analize sva tri stupa mirovinskog osiguranja planiramo predložiti izmjene propisa koji uređuju područje mirovinskog osiguranja u cilju uspostave održivog sustava socijalne sigurnosti', najavila je Kosor u intervjuu objavljenom u prosinačkom broju 'Hrvatskog umirovljeničkog lista'. Dodala je da će u taj proces biti uključene umirovljeničke organizacije.

Pročitajte i ovo Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog Tomislav Ramljak - 2 Amber Alert Sustav hitnog obavještavanja o nestalom djetetu u Hrvatskoj ne postoji, struka upozorava: "Zaista pozivam, ne čekajmo tragičnu priču!"

Kosor je izrazila zadovoljstvo što je u pogledu mirovinskog osiguranja zakonodavni okvir u cijelosti usklađen s pravnom stečevinom EU koja uređuje to područje, a Europska komisija pozitivnim je ocijenila napore u procesu uspostave financijski održivog mirovinskog sustava.

Zamoljena za komentar o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. koje će tako potrajati tri godine zaredom i upitana postoji li mogućnost da se mirovine ipak usklade i da se zaštiti standard umirovljenika ukoliko troškovi života budu znatnije porasli, Kosor je podsjetila kako su umirovljenicima u 2009. mirovine usklađene počevši od 1. siječnja za 2,3 posto te od 1. srpnja za 1,35 posto pa se, kaže, ne radi o tri godine neusklađivanja.

Napomenula je da su u 2010. indikatori usklađivanja prema podacima Državnog zavoda za statistiku (bruto plaće i potrošačke cijene) imali negativan predznak što znači u slučaju da Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke nije odgođeno usklađivanje mirovina, one bi u toj godini bile realno niže.

'Privremenom odgodom usklađivanja mirovina u 2011., s jedne strane, sukladno odluci Hrvatskog sabora iz kolovoza ove godine o ograničenju proračunskih sredstava u 2011. i 2012. godini, osigurava se da ne dođe do povećanja rashoda državnog proračuna. S druge strane, u slučaju negativnih trendova plaća i potrošačkih cijena, umirovljenicima se jamči zadržavanje mirovina na postojećoj razini, čime se u ovim nepovoljnim gospodarskim uvjetima jedno štiti standard umirovljenika', kazala je Kosor.

Premijerka Kosor pozdravila je potpisivanje sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavnog tijela vlade, na inicijativu Matice umirovljenika Hrvatske, jer će se, kaže, na taj način, značajno unaprijediti suradnja između vlade i umirovljenika i starijih osoba. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene