Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jamstvo trajnog mira i stabilnosti

Kosor: Hrvatska će inzistirati na proširenju optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica vlade Jadranka Kosor pozdravila je danas najavu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o proširenju optužnica protiv Ratka Mladića i na zločine u Hrvatskoj kazavši 'da je to dobro i da će i Hrvatska to tražiti'.

Kosor je napomenula da je vezano uz to već održala konzultacije s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i dodala da je to i 'naš zahtjev za zločine počinjene u Hrvatskoj'.

'Mi ćemo i poduzeti neke korake s tim u vezi i zaista očekujemo da se to dogodi', kazala je premijerka, odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti u Domu Hrvatske vojske u povodu 20. obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske Kopnene vojske.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

>> Bajić: Optužnicu treba proširiti i na zločine u Hrvatskoj

>> Je li Srbija kalkulirala? 'Ne mogu o tome govoriti'

Upitana postoje li pravni mehanizmi za proširenje optužnice s obzirom da je izlazna strategija haaškog suda već na snazi, Kosor je odgovorila da na tome radi Ministarstvo pravosuđa te da će se, vjerojatno ministar pravosuđa sastati i s glavnim državnim odvjetnikom i sve te aspekte treba razmotriti i Državno odvjetništvo RH.

Što se tiče vlade i naših mogućnosti i mehanizama, inzistirat ćemo da se to dogodi i da se to učini zbog konačnog rješenja svih tih pitanja i za stabilnost u ovom dijelu svijeta na jugoistoku Europe, kazala je Kosor. 'Iznimno je važno da svi odgovorni za zločine, pogotovo zločinci - odgovorni za smrt tisuće i tisuće ljudi, za genocid - kakav je Mladić, moraju stati pred lice pravde i odgovarati. To je jamstvo budućnosti, trajnog mira i stabilnosti i zbog toga ćemo sagledati sve pravne mogućnosti da se to zaista i dogodi', najavila je premijerka.

Upitana o Goranu Hadžiću, premijerka Kosor je rekla da očekuje i njegovo uhićenje i da stane pred lice pravde i odgovara za svoje zločine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene