Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodno priznanje

Kornati, Vransko jezero, Lonjsko polje i Medvednica nominirani za prestižni turistički certifikat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri hrvatske lokacije nominirane su za prestižni certifikat.

Hrvatski Nacionalni park Kornati te parkovi prirode Vransko jezero, Lonjsko polje i Medvednica nominirani su za prestižni Europarkov certifikat za održivi turizam, doznaje se u svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode WWF.

Pročitajte i ovo Požar jahte kod otoka Žut VIDEO Buktinja na moru: Zapalila se 16-metarska jahta na Kornatima Sudar glisera i jedrilice - 5 područje Kornata FOTO Jedrilica i gliser sudarili se kod Kornata: Među putnicima i djeca, skiperica u bolnici

U okviru projekta 'Parkovi Dinarskog luka', WWF je u suradnji s Europark federacijom odabrao 16 parkova iz regije, od kojih četiri iz Hrvatske, koji su uključeni u proces dobivanja Europarkovog certifikata za održivi turizam, rekla je voditeljica za komunikacije projekta 'Parkovi Dinarskog luka' Petra Boić Petrač.

WWF procjenjuje da će do 2015. certifikat dobiti sedam parkova iz regije, što će im donijeti bogatije turiste te će biti uvršteni na mapu parkova na kojima su i brojni parkovi Provanse i Velike Britanije, istaknula je Boić Petrač.

Certifikat jamči turistima 'dodanu vrijednost' - promatranje ptica ili divljih životinja, ili posebne kulturne vrijednosti. Takve parkove u, primjerice, Provansi tijekom tri ljetna mjeseca posjeti i do šest milijuna turista.

WWF-ov projekt 'Parkovi Dinarskog luka', u okviru kojeg bi se do kraja 2014. trebalo ujediniti oko 80 parkova iz regije, među kojima su svi parkovi iz Hrvatske, podržali su i predsjednici Hrvatske, Slovenije i Makedonije - Ivo Josipović, Borut Pahor i Gjorge Ivanov.

>> Pohvala ljepotama obale: 'Hrvatska su Karibi Europe!'

U Hrvatskoj je osam nacionalnih parkova (Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit) i 11 parkova prirode (Biokovo, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Velebit, Vransko jezero, Učka, Žumberak - Samoborsko gorje, Lastovsko otočje).

Projekt je počeo lani u siječnju, a trajat će do kraja 2014. godine. Financiraju ga Ministarstvo vanjskih poslova Norveške i MAVA fondacija. Ciljevi su umrežavanje svih zaštićenih područja regije te izgradnja njihovih kapaciteta i edukacija zaposlenika.

Dinarski luk svojom ljepotom, geografskim položajem i biološkom raznolikošću ne zaostaje za Karpatima, Alpama ili bilo kojom drugom poznatom svjetskom eko-regijom. Zbog toga je cilj projekta razvoj brenda 'Parkovi Dinaridi', s kojim želimo otvoriti oči ljudima i ukazati im na prekrasnu bioraznolikost koju imamo u našoj regiji. Željeli bismo da regija Dinarskog luka bude sinonim za održivi turizam, poručila je Boić Petrač. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene