Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka nas korjenita izmjena

Ogroman novac stiže u Hrvatsku, no nije sve bajno: "Mahnito će se tražiti projekti koje ćemo stići završiti. Bit će problema i oko Pelješkog mosta"

Premijer Andrej Plenković posljednjih dana govori o generacijskoj prilici za Hrvatsku, tj. o 25 milijardi eura koje bi trebalo stići iz Europske unije. O toj je temi Mislav Bago razgovarao s Arianom Velom, konzultanticom koja je iz EU fondova povlačila novac za Pelješki most.

Sljedeći tjedan u Zagreb stiže prva tranša iz Europske unije, a radi se o iznosu od 800 milijuna eura. Premijer Andrej Plenković najavljuje da 25 milijardi eura koje Hrvatska može povući iz EU fondova predstavlja generacijsku priliku.

Mislav Bago je na početku razgovora s konzultanticom Arianom Velom postavio pitanje je li program za povlačenje dobro napravljen, budući da je ideja bila da se pomogne privatnom sektoru, a u programu je puno infrastrukturnih projekata.

"Europska komisija nije bila baš potpuno jasna što želi od država članica i onda su one kaskale u pripremi ovih planova. Onda je Hrvatska tradicionalno iskoristila priliku i ubacila hrpu infrastrukture", rekla je Vela te dodala da na taj način "jednim dijelom financiramo projekte koje nismo stigli završiti do 2020. godine".

Također je rekla da je greška što predstavnici privatnog sektora nisu od početka uključeni u izradu plana, nego je to učinjeno tek kada je plan bio skoro gotov i kada je prostor za izmjene bio malen.

"Poduzetnicima treba dati priliku da iskoriste novac. Trenutačno imamo poduzetnike s velikim potrebama, imamo natječaje koji su zatvoreni u kojima imamo ogroman broj poduzetničkih projekata koje nismo mogli financirati jer nismo imali dovoljno novca", rekla je Vela uživo u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Videozid: Užasna obnova Zagreba - 3 PROŠLO VIŠE OD 500 DANA Obnova puževim korakom: Tisuće zgrada u Zagrebu i dalje na čekanju, tko je za to kriv i koji još modeli obnove postoje?

"Mi nismo trebali raditi tako strogu podjelu na javni i privatni sektor. Trebali smo vidjeti što je konkretno naša potreba u javnom sektoru i, još važnije, što mi možemo završiti do kraja kolovoza 2026. godine, kada taj novac mora biti potrošen", dodala je.

Vela smatra da članovi Vlade imaju želju potrošiti novac, ali da nije svjesni kapaciteta ljudi koji bi taj novac trebali trošiti, zbog čega će biti velikih problema.

"Mislim da ćemo mi 2023. korjenito mijenjati ovaj dokument. Sigurno ćemo bacati van projekte za koji će se procijeniti da se neće moći završiti, a ubacivati i mahnito tražiti projekti koje ćemo stići završiti", zaključila je.

Problemi s Pelješkim mostom

Budući da je Vela radila na povlačenju sredstava za Pelješki most, Bago ju je upitao jesu li pripremljeni svi projekti za potpunu izgradnju sve potrebne infrastrukture.

"Apsolutno nisu. Postoji niz projekata koji još trebaju pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju da bi uopće počeli razgovarati o javnim nabavama za izvođenje radova", rekla je.

Pročitajte i ovo Ana Fresl iz Udruge profesionalaca za fondove EU pri HUP-u SUKOB INTERESA Vinarija iz Kutjeva mora vratiti 10 miljuna kuna iz EU fondova, stručnjaci objašnjavaju može li i država biti kriva: "Tko radi taj i griješi"

Probleme oko Pelješkog mosta, istaknula je, stvarat će i javne nabave.

"Za građevinske radove će se nabave sigurno dugo pripremati i otezati. Bit će velik interes i pitanje je u kojem će se trenutku ugovori za projekte zapravo potpisati", rekla je Vela.

Na Bagino pitanje hoće li se zbog spomenutih problema, ali i nedostatka građevinskih tvrtki, vratiti na ideju Europske unije prema kojoj EU daje državama članicama daje novac koji se na kraju ipak vraća "u blagajnu velikih i moćnih" u Bruxellesu, Vela je odgovorila: "Vi ste sve rekli. Ja to samo mogu potpisati."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene