HŽ infrastrukturi oduzeto je gotovo 63 milijuna kuna europskog novca jer nije poštovala zakon o javnoj nabavi.

Galerija Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) HŽ infrastrukturi oduzet dio europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 HŽ infrastrukturi oduzet dio europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 1

HŽ infrastruktura izgubila je gotovo 63 milijuna kuna iz europskih fondova na projektima izgradnje pruga Dugo Selo - Križevci i Gradec - Sveti Ivan Žabno. Kaznila ih je hrvatska agencija SAFU zato što su prekršili zakon o javnoj nabavi kada su naručivali proizvode za izgradnju pruge.

Vezani članci Ilustracija Inflacija u Hrvatskoj oborila još jedan rekord: Ima li kraja? Nastavak priče oko paketića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stručnjakinja o podjeli paketića: Nejasno je o kakvim se paketima radi i po kojem je kriteriju odabran vrtić

''U tehničkim specifikacijama su upućivali na određene norme odnosno određene 'brand name' kod nekih roba i radova, na konkretne tvrtke i proizvode'', rekao je Tomislav Petrić, ravnatelj SAFU-a.

HŽ infrastruktura je u troškovniku samo trebala napisati da se mogu nabaviti i proizvodi bilo kojeg drugog proizvođača koji odgovaraju uvjetima, ali to nisu učinili. Iz HŽ infrastrukture ne odgovaraju tko je i zašto kriv za ovaj propust i gubitak europskih milijuna.

''Držat ćemo se pravila i načela da se fondovi iskoriste kako treba''

Resorna ministrica Gabrijela Žalac odbacuje anonimne prozivke da je agencija prestroga u kažnjavanju nepravilnosti. ''Meni je apsurdno da se govori kako neka državna i javna poduzeća ne poštuju zakone o javnoj nabavi. Mi smo zaista njima pomogli u suradnji s Ministarstvom prometa i to isto oni jako dobro znaju i ja neću dozvoliti da svatko radi što god hoće nego ćemo se držati pravila i načela da se fondovi iskoriste kako treba'', rekla je Gabrijela Žalac, ministrica EU fondova.

Bivši ministar EU fondova Branko Grčić također kaže da nije problem u agenciji. ''Problem je što je greška napravljena. Očigledno do ove korekcije ne bi došlo da u određenim fazama projekta nije bilo određene pogreške'', smatra Grčić.

Da HŽ infrastrukturu nije kaznila domaća agencija za kontrolu i da je to otkrila komisija, kazna bi bila još gora. Dio novca Hrvatska više uopće ne bi mogla koristiti. Ovako je, kažu iz agencije, novac barem sačuvan za neki drugi projekt.

''Upravo ovakvim odlukama mi smo spasili Republici Hrvatskoj tih 62,8 milijuna kuna, ministarstvo regionalnog i mi'', rekla Tomislav Petrić, ravnatelj SAFU.

Iz Agencije kažu da srećom nema puno ovakvih situacija. Od 13 milijardi kuna vrijednih projekata, dosad je bilo 124 milijuna kuna kazni što je oko jedan posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju