Vinarija iz Kutjeva mora vratiti 10 miljuna kuna iz europskih fondova zbog sukoba intresa iz 2016. godine. Agencija koja je vinariji isplatila novac, u svojoj reviziji nije pronašla problem, no promijenila je odluku nakon što je sve netko prijavio resornom tijelu Europske unije.

Galerija Ana Fresl iz Udruge profesionalaca za fondove EU pri HUP-u Vinarija, ilustracija - 1 Vinarija, ilustracija - 2 +0 Vinograd, ilustracija

Novac dobili pa ga moraju vratiti! Europski ured za borbu protiv prijevara detektirao je sukob interesa u gradnji nove zgrade Vinarije Galić! Jedan od podizvođača 2016. bila je tvrtka sina korisnika fonda. Konzultant angažiran pri projektu pojašnjava - u Pravilniku se tada nije spominjalo da podizvođači ne smiju biti u sukobu interesa.

Na terenu je, dodaje, bila i domaća inspekcija iz tri revizorska tijela, kao i državni inspektorat, i problem tada nije detektiran. Prošle godine, tvrdi, država mijenja Pravilnik, a europsko tijelo sukob intresa uočava po anonimnoj prijavi.

Što kažu stručnjaci?

O toj je temi za Dnevnik Nove TV s Anom Fresl iz Udruge profesionalaca za fondove EU pri HUP-u razgovarao reporter Dino Goleš.

Fresl objašnjava da ovo nije prvi takav slučaj. "Povrati EU sredstava događaju se gotovo svaki dan. U prosjeku oko dva posto dodijeljenih sredstava biva na neki način vraćeno zbog najčešće manjih pogrešaka i nepravilnosti koje se događaju", rekla je.

Žena iz Afganistana Kaos u Afganistanu i dalje traje, ljudi uplašeni: "Nemam nikakvu garanciju za život. Ne znam hoće li nam talibani dopustiti disati"

Mađarski premijer, Viktor Orban Novi kaos na pomolu? Orban navodno planira izlazak Mađarske iz EU-a: "Vrijeme je za razgovor o Huxitu"

Pravna sigurnost bi trebala i mogla biti bolja, kaže, jer su pravila vrlo opsežna i znaju se mijenjati. "Korisnici bi sigurno bili sretni i bolje bi izvodili projekte da im se ta pravila rjeđ mijenjaju", dodaje.

Pogreške će se i dalje događati, navodi, a trebalo bi ohrabrivati da 98 posto je uspješnih zahtjeva te su njima sredstva isplaćena i nisu ih trebali vratiti zbog određenih nepravilnosti. "Tko radi taj i griješi", zaključuje.

Može se dogoditi i da država vrati novac, to jest građani putem proračuna. "Ovisi o tome tko je kriv", komentira. U manjem broju slučajeva dogodi se sistemska pogreška u natječaju ili pravilo bude izmijenjeno pa korisnik nije odgovoran i državni bi proračun trebao EU nadoknaditi ta isplaćena sredstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju