Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUKOB INTERESA

Vinarija iz Kutjeva mora vratiti 10 miljuna kuna iz EU fondova, stručnjaci objašnjavaju može li i država biti kriva: "Tko radi taj i griješi"

Aktualno Galerija +0 Ana Fresl iz Udruge profesionalaca za fondove EU pri HUP-u Galerija 1/1 >>
Vinarija iz Kutjeva mora vratiti 10 miljuna kuna iz europskih fondova zbog sukoba intresa iz 2016. godine. Agencija koja je vinariji isplatila novac, u svojoj reviziji nije pronašla problem, no promijenila je odluku nakon što je sve netko prijavio resornom tijelu Europske unije.

Novac dobili pa ga moraju vratiti! Europski ured za borbu protiv prijevara detektirao je sukob interesa u gradnji nove zgrade Vinarije Galić! Jedan od podizvođača 2016. bila je tvrtka sina korisnika fonda. Konzultant angažiran pri projektu pojašnjava - u Pravilniku se tada nije spominjalo da podizvođači ne smiju biti u sukobu interesa.

Na terenu je, dodaje, bila i domaća inspekcija iz tri revizorska tijela, kao i državni inspektorat, i problem tada nije detektiran. Prošle godine, tvrdi, država mijenja Pravilnik, a europsko tijelo sukob intresa uočava po anonimnoj prijavi.

Što kažu stručnjaci?

O toj je temi za Dnevnik Nove TV s Anom Fresl iz Udruge profesionalaca za fondove EU pri HUP-u razgovarao reporter Dino Goleš.

Fresl objašnjava da ovo nije prvi takav slučaj. "Povrati EU sredstava događaju se gotovo svaki dan. U prosjeku oko dva posto dodijeljenih sredstava biva na neki način vraćeno zbog najčešće manjih pogrešaka i nepravilnosti koje se događaju", rekla je.

Pročitajte i ovo Žena iz Afganistana pokušavaju spasiti živu glavu Kaos u Afganistanu i dalje traje, ljudi uplašeni: "Nemam nikakvu garanciju za život. Ne znam hoće li nam talibani dopustiti disati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imaju svoje razloge Novi kaos na pomolu? Orban navodno planira izlazak Mađarske iz EU-a: "Vrijeme je za razgovor o Huxitu"

Pravna sigurnost bi trebala i mogla biti bolja, kaže, jer su pravila vrlo opsežna i znaju se mijenjati. "Korisnici bi sigurno bili sretni i bolje bi izvodili projekte da im se ta pravila rjeđ mijenjaju", dodaje.

Pogreške će se i dalje događati, navodi, a trebalo bi ohrabrivati da 98 posto je uspješnih zahtjeva te su njima sredstva isplaćena i nisu ih trebali vratiti zbog određenih nepravilnosti. "Tko radi taj i griješi", zaključuje.

Može se dogoditi i da država vrati novac, to jest građani putem proračuna. "Ovisi o tome tko je kriv", komentira. U manjem broju slučajeva dogodi se sistemska pogreška u natječaju ili pravilo bude izmijenjeno pa korisnik nije odgovoran i državni bi proračun trebao EU nadoknaditi ta isplaćena sredstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene