Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bez zdravstvenog odgoja djeca su zakinuta'

Kontra: Ukidanje zdravstvenog odgoja protivno međunarodnim dokumentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Kontra smatra da je odluka Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoJa protivna međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta kao i praksi Europskog suda za ljudska prava te očekuje od vlade da "ispoštuje ispoštuje međunarodne obveze kad to već ne čini Ustavni sud".

'Odluka je protivna međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta kao i praksi Europskog suda za ljudska prava', rekla je koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras dodajući da prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca imaju pravo na točnu i znanstveno utemeljenu informaciju.

'Europski sud za ljudska prava je u više slučajeva presudio da stavovi roditelja ne mogu biti osnova za izuzeće djece iz znanstveno utemeljenog spolnog odgoja u školama', istaknula je Juras.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Kućama se vraćaju ozlijeđeni, unakaženi ili mrtvi: ''Mlad sam i želim živjeti svoj život'' Krunoslav Olujić Novi pogled Krunoslav Olujić o Milanovićevoj kandidaturi: Ustavni sud je pogriješio u jednoj stvari

'Smatramo da je ovakva odluka izrazito opasna jer daje poruku da djeca, čiji roditelji ne žele zdravstveni odgoj  mogu biti zakinuta za dio informacija, odnosno obrazovanja, i to onaj dio koji se tiče izravno njihovog života, informacija o ljudskoj seksualnosti, prevenciji spolno prenosivih bolesti, trudnoći i tako dalje.'

>> Ovdje pročitajte cijelu odluku Ustavnog suda o zdravstvenom odgoju

'U svakom slučaju, kad već Ustavni sud ne poštuje međunarodno preuzete obveze i presude Europskog suda za ljudska prava, očekujemo da Vlada to učini', naglasila je Juras. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene