Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči glasanja u Zagrebu

Mjera roditelj-odgojitelj podijelila vijećnike: Jedni postavili uvjete, drugi optužuju Tomaševića - "Obmanuo je javnost"

O prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2022. i drugim temama s predstojeće sjednice zagrebačke Gradske skupštine održalo se nekoliko konferencija za novinare klubova gradskih zastupnika.

Članica SDP-ova kluba Davorka Moslavac Forjan rekla je da su se sastali s koalicijskim partnerima iz Možemo, čuli njihove argumente i uvažili ih te će sutra na skupštinskoj sjednici podržati izmjene te mjere, a vladajuća većina bi, trebala prihvatiti SDP-ov amandman.

Pročitajte i ovo Garaž u Klaićevoj 800 parkirnih mjesta Zagreb pokreće investiciju: Gradit će se velika javna garaža na tri etaže Prosvjed u Resniku Transparenti i uvrede VIDEO/FOTO Tomaševića u Resniku dočekali ljutiti građani: Muškarac legao ispred auta, maknula ga policija

"U gradskom proračunu za sljedeću godinu bila je predviđena kompenzacijska mjera za brzo nadograđivanje kapaciteta vrtića u iznosu od 15 milijuna kuna, a Klub gradskih zastupnika SDP-a dao je amandman da se taj iznos poveća s 15 na 25. Prema riječima našeg koalicijskog partnera taj će amandman biti prihvaćen", rekla je.

Time, istaknula je, "želimo osigurati da sva djeca koja izlaze iz mjere roditelj odgajatelj, što je prema našim procjenama oko 1500 djece vrtićke dobi, od tri do šest godina, dobiju mjesto u vrtiću".

Most će podržati proračun uz jedan uvjet

Zagrebački gradski zastupnici Mosta poručili su da će podržati gradski proračun koji predlažu vladajući ako se gradonačelnik Tomislav Tomašević odrekne zadiranja u stečena prava roditelja odgajatelja, a također traže opsežniju javnu raspravu o toj mjeri.

Zastupnik Lovro Marković rekao je na konferenciji za novinare da su komentari građana na njihov prijedlog izmjene mjere roditelj odgajatelj izrazito pozitivni, što će im biti poticaj da nastave s promoviranjem modela reforme mjere roditelj odgajatelj koja bi omogućila rad na pola radnog vremena, povratak na tržište rada i istovremeno korištenje dijela mjere.

Bez obzira na to što vladajući odluče na sjednici Gradske skupštine, Most će svoj model nastaviti predstavljati javnosti jer smatra da je dugoročno održiv i demografski kvalitetan.

Škoro - Tomašević obmanuo javnost oko mjere

Nezavisni saborski zastupnik Miroslav Škoro ustvrdio je kako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obmanuo javnost tijekom predizborne kampanje za gradonačelnika oko ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

"Gomila je problema koje je stvorio i sada je bjelodano da je obmanuo javnost tijekom kampanje, pa ću evo i podsjetiti da je 22. svibnja - meni na tvrdnju da će ukinuti mjeru roditelj odgajatelj - odgovorio da obmanjujem javnost i lažem. Sada svi mogu vidjeti da sam govorio istinu i da sam znao što će napraviti jer je ideološki ostrašćen, ideološki vodi grad Zagreb u krivom smjeru i moje je na to da upozorim", izjavio je Škoro na konferenciji za novinare na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava.

"Koncept Adventa je promašen"

Škoro je komentirao i ovogodišnji zagrebački Advent te ustvrdio kako je Tomašević "poput Grinča ukrao Advent Zagrepčanima".

"Mnogi će vući paralelu da se bunim jer sam svojevremeno imao kućicu, što je moj najveći krimen u životu, ali ja sam kućicu imao na nekakvom natječaju koji je bio loš, koji sam ja prozvao i koji je trebalo promijeniti. Trebalo je promijeniti način na koji Grad Zagreb od toga ima koristi", rekao je Škoro.

Tomašević se, kaže Škoro, hvali da je napravio sustav u kojem će 90-ak kućica prihodovati 3,3 milijuna kuna za razliku od 900 tisuća kuna koje je uprihodovao 2019. "Čista matematika i logika govore da je mogao uprihodovati 9 ili gotovo 10 milijuna kuna da je zadržao broj kućica koje sada evidentno Zagrebu i Zagrepčanima nedostaju. Mislim da je jako pogriješio - i koncepcijski i matematički".

"Iznos za ZET statistička pogreška"

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman rekao je novinarima kako je uvjeren da će točka koja se bavi "praktičkim ukidanjem mjere roditelj odgajatelj" po hitnom postupku biti dio dnevnog reda skupštinske sjednice.

Podsjetio je da je Tomašević već jučer odbacio amandman Kluba na prijedlog proračuna za iduću godinu, kojim je za tu mjeru planirano sa stavke ZET-a izdvojiti 200 milijuna kuna.

"Objašnjenje gradonačelnika da ovim amandmanom ZET postaje gubitaš, bez ikakve mogućnosti povlačenja EU sredstava, smatramo potpuno neprihvatljivim. Smatramo da gradonačelnik uopće ne zna koliko se novca troši u ZET-u", istaknuo je Herman. Naglasio je kako taj iznos za ZET predstavlja "statističku pogrešku", a za roditelje-odgajatelje i djecu "nadu i budućnost".

Zamrznuti iznos mjere na 4850 kuna

Najavio je i novi proračunski amandman na mjeru roditelj-odgajatelj po kojemu se mjera ne bi ukidala, već bi se postojećim korisnicima novčani iznos zamrzao na 4850 kuna do vremena polaska djeteta u prvi razred osnovne škole.

Nadalje, dodao je Herman, od polaska djeteta u prvi razred pa do 15. godine života iznos bi se smanjio na 3700 kuna, "zato što je to onaj minimalac u Hrvatskoj i taj iznos planiramo i fiksirati". Dodao je kako bi za nove korisnike smanjili iznos i trajanje mjere do odlaska djeteta u prvi razred osnovne škole, i to na fiksan iznos od 3700 kuna.

"Oni su, naime, mjeru unaprijed odlučili ukinuti bez ikakvih suvislih argumenata i bez ikakvog sudjelovanja struke. U radnoj skupini koja je ocjenjivala demografski učinak mjere nije bio niti jedan jedini demograf, a nisu bili uključeni ni korisnici mjere", naglasio je Herman i ocijenio kako je njeno ukidanje "čista ideologija".

"Vrlo kvalitetna oporba u funkciji izvršne vlasti ne čini ništa"

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović je ocijenio da nekadašnja vrlo kvalitetna oporba u prethodnom sazivu Gradske skupštine, sada u funkciji izvršne vlasti ne čini ništa, pa je najbolji opis stanja - "kontinuitet".

Ističe da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević oštro krenuo ne samo na mjeru roditelj-odgojitelj, nego i mjeru opremanja novorođenog djeteta. pa ju sa stotinu milijuna kuna godišnje, reže na pet puta manji iznos. Demografski jasno da bez troje djece u obitelji i više nema demografske opstojnosti.

"Postoji prostor za poboljšanje"

Za mjeru roditelj-odgojitelj Dobrović kaže da je veliki financijski teret, ali da tu postoji prostor za poboljšanje. Kaže kako je "priča oko 'jednako vrijednoj djeci' smiješna" jer je demografski jasno da bez troje djece u obitelji i više, nema demografske opstojnosti.

Zagrebačku gradsku vlast pozvao je da ostave ono "što pomaže parovima da, ako žele, ako im se pomogne, povećaju brojnost svoje obitelji", Jer, naglasio je, od toga društvo ne da ima korist, nego ima opstojnost.

Skandalozno je zadirati u ta pitanja na način da se ne nudi bolje; jer nuditi "zgradu", odnosno vrtiće, kao supstitut za demografsku mjeru, je smiješno, jer infrastrukturu ionako treba graditi, rekao je Dobrović.

Potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel (DP) izjavio je kako "vidimo da je ljevica shvatila u zadnja dva-tri dana da se ipak živi od reciklaže Tita, a ne plastike". Možda su, kaže, shvatili da je ideologija nešto čime se treba baviti, pa sada završavaju mjeru roditelj-odgojitelj prije nego što krenu u neke druge borbe.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene