Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONCERT 17. PROSINCA

"Želim život" zaklade Ana Rukavina: "Da nije bilo nje, ja ne bih danas bio ovdje"

Aktualno Galerija Zaklada Ana Rukavina - 1 Zaklada Ana Rukavina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zaklada Ana Rukavina - 2 Zaklada Ana Rukavina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaklada Ana Rukavina - 3 Zaklada Ana Rukavina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ana Rukavina Ana Rukavina Foto: DNEVNIK.hr +1 Zaklada Ana Rukavina - 5 Galerija 1/6 >>
Na programu Nove TV 17. prosinca moći ćete pratiti koncert "Želim život" u suradnji Nove TV i zaklade Ana Rukavina. Zaklade koja mnogima pomaže - i svojim registrom i financiranjem edukacije naših liječnika u inozemstvu. U nastavku vam donosimo priču o humanosti, dobroti i novoj prilici za život. Priču o čovjeku koji je trebao donora i ženi koja mu je donirala koštanu srž.

Riječi koje mu je obiteljski liječnik izgovorio 22. listopada 2014. godine Mario i danas pamti.

"'Sumnjam da imaš leukemiju' - ostao sam onako iznenađen, mrak na oči, ne možete vjerovati. Za mene je u ono vrijeme kad mi je netko spomenuo leukemiju - to je bilo strašno, nemoguće da će čovjek ostati živ", prisjeća se Mario.

Ali život mu je spasila Lada. U registar dobrovoljnih darivatelja upisala se 2013. godine. 2015. dobila je poziv iz bolnice. Obavijestili su je da postoji potencijalni primatelj njezinih matičnih stanica. Lada potom donira svoje stanice Mariju.

"Te dvije godine ne znate tko vam je primatelj matičnih stanica. Ja sam samo znala da je muška osoba iz Hrvatske i srednjih godina i uredno sam se raspitivala o njegovom zdravstvenom stanju jer kažu da je njima prvih 100 dana zaista kritično", rekla je Lada.

Nakon dvije godine saznala je o kome je riječ. Ona i Mario postaju sjajni prijatelji. Viđaju se, zovu, čestitaju blagdane. A onda, kako to u životu često biva, Mario dobiva priliku pomoći Ladi kada njezinu kuću u Sisku 2020. godine pogađa potres.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Rumunjska i Bugarska u čekaonici Ivana Petrović donosi detalje burnog sastanka u Bruxellesu: "Njemačka ministrica lupala je šakom o stol"

"O kakvom čovjeku se radi dovoljno je reći da kada je potres bio i kad sam ga kontaktirala da bismo došli, onda čovjek nije pitao ni tko dolazi, ni koliko će nas, biti ni koliko ćemo ostati, već je samo bilo pitanje kada ćemo doći da on pripremi nešto za jesti", kaže Lada.

"To je teško riječima sada opisati. Koja je to zahvalnost, a gledajte da nije bilo toga ja ne bih danas bio ovdje", govori Mario.

I sve to dogodilo se zahvaljujući zakladi Ana Rukavina. Osim što njezin registar broji više od 62.000 upisanih potencijalnih darivatelja, ulaže i u edukaciju liječnika. Doktorica Cigrovski je pedijatrica i kao dobitnica stipendije Zaklade provela je šest mjeseci na usavršavanju u inozemstvu.

"To je samo učvrstilo moju odluku da ostanem u Hrvatskoj i da to što sam naučila i vidjela primijenim ovdje jer mislim da imamo puno potencijala. I zato je ta stipendija jedno veliko ulaganje u hrvatski zdravstveni sustav", kaže pedijatrica Nevenka Cigrovski.

I kada čujete sve ovo - shvatite veličinu i važnost Zaklade Ana Rukavina. Zaklade čiji rad možete podržati pozivom na broj telefona 060 9000. Linije će biti otvorene cijelog prosinca, a već tradicionalan koncert "Želim život" na programu Nove TV pratite 17. prosinca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene