Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o poljoprivredi

Nakon kaosa u Sabornici zastupnici danas nastavljaju s radom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivredi kojim se, kao ističe Vlada, osigurava održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, te povećava konkurentnost.

"Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu", ističe ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Goran Jandroković, predsjednik Sabora Zakon o izbornim jedinicama Jandroković: "Milanović namjerno nije potpisao zakon kako bi pogodovao oporbi"

Novim se zakonom hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije, te usklađuje sa ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike.

Zakonom se osigurava nastavak provedbe izravnih plaćanja, jasnije se definira zakonski temelj za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane i doniranje hrane, uvode se međunarodni standardi za hranu.

Osim toga jasnije se propisuju i skraćuju rokovi u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Na dnevnom redu je još i konačni prijedlog zakona o uzgoju domaćih životinja kojim se uz usklađivanje s europskim zakonskim okvirom jasnije definira uzgoj domaćih životinja i osnažuje položaj uzgojnih udruženja i organizacija, kao i još dva zakonska prijedloga kojima se Hrvatski zavod za prostorni razvoj od 1. siječnja 2019. pripaja Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

Podsjetimo, Saborska rasprava ponovno se zahuktala te kulminirala uvredama. Nakon što su raspravili sve dnevne točke, na raspravu je došao Zakon o poljoprivredi što je izazvalo burne reakcije zastupnika iz oporbe. Tako je jučer došlo do vrijeđanja i opkoljivanja govornice te nasilnog prekida sjednice. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene