Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prvi najavio dnevnik nove tv

Američki gigant potvrdio dolazak u Osijek, planira zaposliti više od 1500 radnika

Aktualno Galerija Industrijski gigant u Osijeku - 2 Industrijski gigant u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Industrijski gigant u Osijeku - 1 Industrijski gigant u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Industrijski gigant u Osijeku - 3 Industrijski gigant u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Industrijski gigant u Osijeku - 4 Industrijski gigant u Osijeku - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Industrijski gigant u Osijeku - 5 Galerija 1/5 >>
Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

Iz Uprave tvrtke priopćeno je kako je dovršetak izgradnje proizvodnog pogona predviđen za početak 2024. godine te kako se očekuje da će taj centar biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva, stvarajući više od 1500 novih radnih mjesta za kvalificirane radnike.

U iduće četiri godine planiraju zaposliti i više ljudi. 

Dnevnik Nove TV prvi je izvijestio o detaljima velikog posla koji je pred realizacijom. 

U trenutku kada novi centar izvrsnosti za proizvodnju započne s radom Jabil će postati jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji te lokalnoj zajednici pružati prilike za rast i razvoj, napominju u Upravi.

Podsjećaju kako je Jabil osnovan1966. godine u Sjedinjenim Američkim državama te kako je riječ o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutačno ima više od 250 tisuća zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja.

Ističu kako Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta.

"Širenje poslovanja strateška je odluka koja je u skladu s fokusom Jabila na dugoročne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreže i clouda. Novi će pogon biti središte Jabilove stalne predanosti inoviranju, održivosti i pružanju sveobuhvatnih proizvodnih rješenja svojim korisnicima", istaknuo je izvršni potpredsjednik operacija Jabila Gerald Creadon.

U tvrtki kažu kako je zapošljavanje radne snage za novi centar izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku već započelo i nastavit će se tijekom 2023. godine, a trenutačno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima.

Industrijski gigant u Osijeku - 2 Industrijski gigant u Osijeku - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

U zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš, koji je u veljači objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, navodi se kako je planiranim zahvatom, na površini od oko 170 tisuća kvadratnih metara, predviđena izgradnja građevine za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju, a uz proizvodnu građevinu predviđena je izgradnja skladišnih, servisno-tehničkih, uredskih i ostalih pratećih sadržaja.

Iz Ministarstva su tada pojasnili kako se osnovne djelatnosti planiranog zahvata odnose na proizvodnju tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča, čipova i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji te kako se "generalno, radi o preciznoj visokotehnološkoj industriji".

Konkurencija od 16 zemalja

Proizvodni pogon u Osijeku čiju je izgradnju najavila američka kompanija Jabil najveća je dosadašnja investicija u tom gradu i jedna od najvećih u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak u osječkoj Gradskoj upravi, dok je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo da se Hrvatska za tu investiciju izborila u konkurenciji 16 zemalja.

Iz Uprave tvrtke ranije danas priopćili su da Osijeku do početka 2024. godine planiraju završiti gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare kako pregovori o dolasku toga ulagača traju posljednjih godinu i pol dana, o čemu se nije moglo javno govoriti zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka. Istaknuo je da su lokalne vlasti oformile poseban multiresorski tim, koji je stalno bio na raspolaganju investitorima te da je tvrtka Jabil za ovo ulaganje u razmatranju imala desetak gradova u nekoliko država iz okruženja.

Pročitajte i ovo Mentalno zdravlje mladih - 4 GOLEMI PROBLEM Čak 50.000 djece ima problema s mentalnim zdravljem: Zbog toga jedan fakultet osnovao psihološko savjetovalište

Vjeruje kako je jedan od ključnih razloga za odabir Osijeka kao lokacije za gradnju bila i ranije donesena mjera oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, jer je Osijek na taj način postao konkuretniji u odnosu na druge gradove u okruženju.

"Industrijska zona Nemetin, gdje se planira izgradnja, opremljena je svom potrebnom komunalnom infrastrukturom, a tamo smo spojili devet čestica u jednu veličine 170 tisuća kvadratnih metara, kako bi investitori odlučili upravo za ovu zonu", pojasnio je gradonačelnik Radić.

S obzirom da je za ovu investiciju važan i ljudski kapital, Radić ističe kako su, u suradnji sa županijskim vlastima, srednjom Elektrotehničkom i prometnom školom, osječkim sveučilištem te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje osmislili programe za edukaciju kadrova, koji će se preferirati u tvrtki Jabil, koja se bavi visokim tehnologijama u automobilskoj industriji i zdravstvu.

Pročitajte i ovo Sanda Duk Pritišanac, najbolji mentor inovatora DIGITALNI INOVACIJSKI INKUBATOR Nastavnica koju će pamtiti: Osim formalnog obrazovanja, daje svojim učenicima prave poticaje za razvijanje sjajnih inovacija

Napominje kako se uskoro očekuje i početak radova u zoni Nemetin, za koje vjeruje da će biti ubrzani, s obzirom da Jabil najavljuje završetak izgradnje početkom iduće godine.

"Kada počne izgradnja tvornice, možemo s državom početi razgovarati o mogućnosti darovanja zemljišta za izgradnju treće faze zone Nemetin, gdje bi smještali iduće potencijalne ulagače. Trenutno pregovaramo s još nekim ulagačima i vjerujemo da ćemo u budućnosti imati još lijepih vijesti vezaih uz investicije u Osijeku", poručio je gradonačelnik Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je zadaća politike biti na usluzi investitoru, i omogućiti mu najlakše i najjednostavnije poslovanje, što je, kako smatra, u ovom slučaju bio jedan od razloga zbog kojih se svjetski poznata tvrtka odlučila investirati baš ovdje, a ne u nekoj od susjednih zemalja.

Izvijestio je kako će Županija, u suradnji s gradom Osijekom financirati stipendiranje i prekvalifikaciju kadrova za potrebe ove tvrtke, u što će također biti uključeni Zavod za zapošljavanje i Sveučilište u Osijeku.

"Ovo će biti još jedan alat u nastojanju da vratimo one koji su prethodnih godina otišli u inozemstvo te da Osijek i Slavonija ponovno budu područja gdje se doseljava i gdje se dolazi raditi", rekao je Anušić, ocijenivši kako su takvi projekti preduvjet za gospodarsku i demografsku revitalizaciju Slavonije i Baranje.

Filipović: Nastavit ćemo jačati investicijski potencijal

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u povodu najavljenog ulaganja u četvrtak ističu da bi taj centar trebao bi biti ključni pokretač lokalnog gospodarstva.

"Investicija koju je najavila kompanija Jabil jedna je od najvećih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Hrvatska se izborila za tu investiciju u konkurenciji 16 zemalja. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u kontinuiranoj je komunikaciji s investitorom, a ovo je primjer odlične suradnje na nacionalnoj i lokalnoj razini u privlačenju strateških ulaganja“, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Pročitajte i ovo Industrijski gigant u Osijeku - 5 Kraj višegodišnjih pregovora Dnevnik Nove TV prvi donosi detalje velikog posla koji je pred realizacijom: Američki gigant investirat će u Slavoniju, tražit će 4500 radnika

Dodao je da mu je iznimno drago što ta investicija ide u Slavoniju i što će predstavljati generator rasta gospodarstva i novog zapošljavanja.

"Taj projekt stvorit će preko 1500 radnih mjesta u proizvodnji visoke dodane vrijednosti i predstavlja nepobitni dokaz da je Hrvatska interesantna stranim investitorima. Itekako možemo konkurirati u privlačenju kapitalnih ulaganja", rekao je Filipović.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVCA NIKAD DOVOLJNO Studenti kojima je najpotrebnije ostaju bez stipendija? Doznali smo što je pošlo po krivu

Ministar je istaknuo kako Hrvatska, nakon uvođenja eura i ulaska u schengenski prostor 1. siječnja 2023., ostvaruje velike koristi u smislu mobilnosti, smanjenja troškova i dobrobiti za građane i gospodarstvo, kao i ukupnu reputaciju zemlje.

"To je još jedna potvrda da je Hrvatska atraktivna zemlja za investicije. Nastavit ćemo jačati investicijski potencijal i ulagati u gospodarstvo naše zemlje", izjavio je ministar Filipović.

Inače, kompanija Jabil osnovana je 1966. godine u SAD-u. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutno ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. Jabil surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene