Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komemoracija Dragutinu Tadijanoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je ispraćaj velikana hrvatskog pjesništva Dragutina Tadijanovića.

U velikoj dvorani Stare gradske vijećnice, u 13 sati počela je komemoracija, a posljednji ispraćaj bit će u 15.50 sati na Mirogoju. 

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI - 5 PRIPREME ZA SPROVOD U Vatikanu izloženo tijelo bivšeg pape Benedikta 16.: Građani mu do četvrtka mogu odati počast Oproštaj Kraljičin sprovod VELIKA GALERIJA Pogledajte dirljive prizore kako su se Velika Britanija i kraljevska obitelj oprostili od Elizabete II.

Tadijanović je preminuo u 102. godini života. 

Bio je najomiljeniji hrvatski pjesnik i autor stihova koje su učile i recitirale brojne generacije učenika i studenata. 

Umjesto cvijeća, po Tadijanovićevoj želji, građani se mole da uplate iznos u zakladu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rodbina, prijatelji, štovatelji, pjesnici, predstavnici kulturnog, javnog i političkog života i mnogi građani nazočni su danas komemoraciji u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici u povodu smrti barda hrvatske književne riječi akademika Dragutina Tadijanovića.

Nakon intoniranja hrvatske himne, komemoraciju je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da je Zagreb napustio istinski čovjek i pjesnik Dragutin Tadijanović.

Bandić je rekao da je danas tužno i Tadijanovićevo rodno Rastušje i Slavonija koja je dala velikog čovjeka, pjesnika rođenog pod sretnom zvijezdom koji je od 1925. bio građanin Zagreba.

Kako je napomenuo, u bogatoj memoriji ovoga grada za Tadijanovića će uvijek biti mjesta. Bandić je podsjetio da je počasnim građaninom Zagreba Tadijanović postao 2000. te da će mu se Zagreb odužiti podizanjem spomenika, a isto tako da će biti obnovljena i njegova rodna kuća u Rastušju.

U ime Slavonskog Broda, o Tadijanoviću je govorio gradonačelnik Mirko Duspara kazavši da se ostavština Dragutina i Jele Tadijanović čuva u brodskom muzeju te da će to biti jedno od mjesta gdje će se proučavati Tadijanovićev pjesnički i književni opus.

Predsjednik HAZU akademik Milan Moguš istaknuo je da je Akademija izgubila svog najstarijega redovitog člana te je podsjetio da je Tadijanović izabran u Akademijino članstvo 30. lipnja 1953. i da je pune 54 godine neprekidno bio Akademijinim članom, najduže od ijednog člana Strossmayerove akademije.

Moguš je podsjetio da je Tadijanović kao petnaestogodišnjak napisao prvu neobjavljenu pjesmu, a prva njegova pjesma "Tužna jesen" objavljena je već 1922.

Navršilo se 87 godina književnog stvaralaštva Dragutina Tadijanovića, podario nam je brojne književne tekstove i poeziju, autobiografsku i kritičku prozu.

Moguš je upozorio na veliku skrb Dragutina Tadijanovića za pjesme drugih hrvatskih velikih pjesnika, poput Kranjčevića, Vidrića, Matoša, Ujevića i Gorana Kovačića.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić kazao je da je Tadija u svom pjesničkom, a posebice uredničkom radu, vodio rat protiv hrvatske površnosti i olakih obećanja, tuđe knjige uređivao je kao svoje, zalagao se za podizanje spomen-ploča piscima i kulturnim djelatnicima.

Velik dio njegova života i rada vezan je uz Maticu hrvatsku pa se smatra jednim od najčasnijih ljudi, odnosno Matičinih članova u 20. stoljeću. Matica hrvatska izdala je, uz ostalo, Tadijanovićeva sabrana djela.

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković kazao je da je umro pjesnik osebujne biografije i duboke vjere u pjesnički čin, a ostat će zapamćen kao soba koja je utjelovila pojam pjesnika.

Predsjednik hrvatskog PEN centra Zvonko Maković istaknuo je kako je Tadijanović jednostavnim riječima znao dati veliki značaj gradeći vlastiti opus, te da je uređujući zbirke drugih pjesnika, skrbio i o njihovim opusima. Bio je najstariji član hrvatskog PEN centra, kazao je Maković i dodao da će hrvatsko izaslanstvo izvijestiti o Tadijanovićevoj smrti sutra na početku Svjetskog kongresa PEN-a u Dakaru.

O Dragutinu Tadijanoviću govorio je i predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul koji je kazao da je otišao pjesnik koji je uvelike zadužio hrvatsku kulturu. 

Više od pola stoljeća Školska je knjiga bila izdavač Tadijanovićevih zbirki pjesama, a za njegov 100. rođendan objavljene su mu tri velike knjige sabranih pjesama te za 101.
rođendan Tadijanovićeva pisma na gotovo 1000 stranica. Rijetko je koja zbirka kao Tadijanovićeve Srebrene svirale doživjela tako brojna izdanja, podsjetio je Žužul, te kazao da je Tadijinim odlaskom Školska knjiga izgubila učitelja, prijatelja, suradnika i pjesnika.

U ime Društva štovatelja Tadijanovićeva djela, skupu se obratila Josipa Paun. 

Posljednji ispraćaj Dragutina Tadijanovića bit će poslijepodne na zagrebačkom Mirogoju.

Komemoraciji je bio nazočan i ministar kulture Božo Biškupić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene